Platform Levensverhalen

 
 

 Vertelkringen met ouderen

 
  • Waar vind ik verhalenprojecten?
  • Wie zijn de kartrekkers?
  • Hoe kan ik contact opnemen?  

    Scroll naar beneden, bekijk de alfabetische lijst: 
     van Anna Paulowna tot Den Bosch
     van Krimpen aan de IJssel tot Zeist


   rubriek
 Uitgelicht 

  Tineke Koopman:          'Op naar de volgende
 10 jaar Platform
  Levensverhalen'
  

  GEPUBLICEERD oktober 2016

 

Eerst een filmpje kijken? Dat kan hier >>>>>>> 

Hoe doe je dat? Het begeleiden van het eigen verhaal in een groep? Luister en kijk naar deze films:  

Alkmaar - Spoorbuurt 
2015 -  heden De Spoorbuurt in Alkmaar heeft een kleurrijke geschiedenis. De verhalengroep neemt de historie van de wijk als vertrekpunt voor het delen van levenservaring. Dory van Lieshout, bewoner van de Spoorbuurt, is organisator en begeleider van deze groep. De activiteit wordt ondersteund door ZorgIn, een burgerinitiatief dat de vitaliteit, het welzijn en de zelfstandigheid van (oudere) Spoorbuurtbewoners hoog in het vaandel heeft staan. Lees meer in persbericht 2015. 

Informatie bij:  

Dory van Lieshout

dory2sdc@yahoo.com

Lees hier persbericht 2015. 

Volg ZorgIn en de verhalengroep op Facebook. 

Lees de flyer Verhalenkring Alkmaarcitaat: 

We dragen allemaal een levensboek met ons mee

Een boek met verschillende verhalen 

Een aantal bladzijden uit dit boek verdienen het om gedeeld te worden met anderen. 


Alkmaar 
2017 -  heden  Tineke de Bakker start op 3 oktober in de bibliotheek Centrum Alkmaar een verhalenkring. Voor iedereen die zin heeft in een nieuwe, boeiende ervaring ligt hier een kans om in een groep verhalen uit ieders eigen levensboek te delen. 

We starten op 3 oktober 2017.
In totaal 6 dinsdagen, van 13.30 - 15.30 uur.
Locatie: Bibliotheek, Gasthuisstraat 2, centrum Alkmaar. Informatie bij Tineke de Bakker.

Informatie bij:  

Tineke de Bakker

tideba@upcmail.nl

Lees flyer Oud is goud (pdf)

citaat: 

Vertellen maakt ons actief,

betrokken op ons zelf en op de ander.

Al vertellend ontdekken we opnieuw

de betekenis van onze ervaringen.

Amersfoort -  Kattenbroek
2017 -  heden  Inloophuis De ontmoeting’ is de plek waar Marleen Curvers op 11 oktober start met de vertelkring ‘Oud = Goud , levenservaring maakt ons rijk.  

Op 27 september is de informatiemiddag, ook in De Ontmoeting. Adres: d
e Bekroning 2, Amersfoort. Informatie bij Marleen Curvers. 
De Stad Amersfoort publiceerde 6-9-2017 een interview met Marleen Curvers en Miep Mocking.

Informatie bij:  

Marleen Curvers

info@m-curvers.nl


Amsterdam Rivierenbuurt 

2015 - heden  Carin Giesen heeft veel ervaring met de begeleiding van verhalenkringen, zij is nu verbonden aan Stadsdorp Rivierenbuurt.  In juni 2017 organiseerde Carin samen met de werkgroep Generaties en Jongerencentrum De Rijn, een 'generatiemaaltijd': gezellig eten en ervaringen uitwisselen tussen jong en oud. Later in 2017 volgen meer generatiemaaltijden. 

Informatie bij:  

Carin Giesen

giesencwm@kpnmail.nl

www.stadsdorprivierenbuurt.nl


Ineke doet mee aan netwerk Thuislab en organiseerde een Huiskamergesprek: Hoe word je beter oud in Noord-Holland? 

Anna Paulowna
2006 - heden   Project LEEF–tijd bestaat elf jaar! Deze vertelgroep voor bewoners van Anna Paulowna en Kop van Noord-Holland komt elk voor- en najaar 6 tot 8 bijeenkomsten bij elkaar. In
eke de Morée begeleidt de groep. Nieuwe belangstellenden zijn welkom! 

Informatie bij:  

Ineke de Morée

inekedemoree@planet.nl

www.nieuwbouwlust.nl

Lees hier wat ouder worden betekent voor elf deelnemers van het project LEEF-Tijd.

Badhoevedorp
2007 - heden   Zo'n 14 tot 17 deelnemers schuiven wekelijks aan voor de Verhalentafel in wijkcentrum 't Rietland. Elk voor- en najaar start een serie van tien à vijftien wekelijkse bijeenkomsten. Marianna den Breejen van Duren leidt de bijeenkomsten. 


Informatie bij:  

Marianna den Breejen van Duren

mdenbreejen2@kpnplanet.nl

Beverwijk

2015 -  heden  Seniorenkring Beverwijk is gestart naar voorbeeld van de kring in Wijk aan Zee. Acht deelnemers komen wekelijks op maandagmiddag bij elkaar in de Grote Kerk. Rode draad is het uitwisselen van levenservaring, 'wat zou je van elkaar willen weten om in deze levensfase van (hoge) ouderdom niet in zeven sloten tegelijk te lopen?' 

Informatie bij:  

Bert Kisjes  

bertkisjes40@gmail.com


website Grote Kerk Beverwijk


 

Bergen (NH)
2016 -  oktober  Vertelkring 'Kom met verhalen' nodigt geïnteresseerden uit voor zes bijeenkomsten. In 2016 in de maanden oktober/november, wekelijks vanaf 3 oktober. De kring is een ontmoetingsplek voor iedereen die oprecht nieuwsgierig is naar ervaringen en belevenissen van de ander. Het gaat om vertellen én om luisteren.  Initiatiefnemers en begeleiders zijn Gerrie de Jong en Nienke Hermanides. Locatie: Ruïnekerk, Bergen NH. 

Informatie bij:  

Gerrie de Jong 
a.vanvoskuilen@quicknet.nl

of Nienke Hermanides
nienke.hermanides20@gmail.com 

 

Castricum
2008 - heden   Oud Castricummers vertellen hun verhaal' is de naam van deze senioren vertelgroep. De begeleiders Jan Camps, Dick Groot en Tonni Sminia werken samen met de Werkgroep Oud Castricum en met Stichting Welzijn Castricum.  


Informatie bij: 


Tineke Moll - Twisk 

t.moll@welzijncastricum.nl 

 
Cromvoirt (gemeente Vught)
2016 - heden   De Verhalentafel is een initiatief van de werkgroep IDOP* in het lintdorp Cromvoirt. Elke twee weken komen zeven 85-plussers bij elkaar voor ontmoeting en uitwisseling in het parochiecentrum. Begeleiding door Jeannette van de Ven. *IDOP: integraal dorpsontwikkelingsplan. 

Informatie bij:  

IDOP Cromvoirt (gem. Vught), werkgroep Sociaal
Jeannette van de Ven 

jeannettevandeven@ziggo.nl


 
Den Bosch, wijk De Vliert
2016 - heden   Bewoners van de Bosche wijk De Vliert komen bij elkaar in een Vertelkring. Locatie: de huiskamer van Nieuwehagen, het verzorgingshuis in deze wijk. Hetty Petit en Annie van Gelder begeleiden de kring. De groep komt een keer in de twee weken bij elkaar. 

Informatie bij: 

Hetty Petit 
petithetty@hotmail.com

 
Driebergen
2017 - juni   Gerdi Keeler is initiatiefnemer voor deze nieuwe verhalentafel. Op 16 juni is de kennis-makingsbijeenkomst rond het thema 'Ontmoetingen in je leven'. Na de zomer start een groep met regelmatige bijeenkomsten. Bibliotheek Driebergen is gastlocatie. 

Lees hier het persbericht. 

Informatie bij: 

Gerdi Keeler

gerdikeeler@gmail.com


 

Engelen (gemeente Den Bosch)

2016 - heden  In het Brabantse Engelen zijn Henny Ketelaar en Mart Mulder in oktober 2016 gestart met een nieuwe Vertelgroep Engelen. Acht deelnemers van 70 tot 85 jaar komen tot februari 2017 acht keer bij elkaar. Motto: "Uw leven: een bron van verhalen, 

Informatie bij: 

Henny Ketelaar (woont in Engelen) 

henny@meeenander.nl

of:

Mart Mulder (wijkwerker)

m.mulder@divers.nl

Goirle

2016 - juni  Een Verhalentafel voor 75-plus in het Brabantse Goirle kwam in 2016 acht keer bij elkaar in wijkcentrum de Wildacker. Ine Sieben begeleidde het gesprek. De kring was een activiteit van Stichting Sociaal Culturele Centra Goirle (SCCG). In 2017 beraden de organisatoren zich op een vervolg. 

Informatie bij: 


Ine Sieben 

inesieben@gmail.com 

www.sccgoirle.nl

Heerhugowaard
2007 - juni 2017   Tien jaar lang heeft stichting ‘Op verhaal komen in Heerhugowaard’ vertelkringen georganiseerd en begeleid. Eugenie, Thea, Elly, Carina, Truus, Gerrit, Marjon, Corry: chapeau voor jullie inzet waardoor  heel veel mensen in Heerhugowaard de kans kregen om te luisteren en vertellen naar het eigen verhaal. De stichting is vanwege gebrek aan bestuursleden helaas ontbonden maar nog altijd komt een groep deelnemers bij elkaar voor uitwisseling van verhalen en ervaringen. 


Informatie bij: 


Thea Leering

h.leering@quicknet.nl

Hilversum
Voorjaar 2017 - Seniorenvereniging Hilversum (Senver) is de paraplu voor Vertelkring 'Op verhaal komen'. Ellen Sterkenburg is de initiatiefnemer en gespreksleider van deze kring. Wil Groenhuizen assisteert met de praktische zaken. Na een eerste serie gesprekken gaat de groep tijdens de zomer ook door. Zie hier voor alle data. Locatie: Het Gooierserf. 

Informatie bij: 


Ellen Sterkenburg - Van Gelder

lechaim.e@gmailcom

Hoofddorp
najaar 2016 - Seniorenvereniging Haarlemmermeer - Noord heeft de Verhalentafel omarmd. Sybil van Dam is vanaf augustus gestart met een nieuwe groep op de donderdagochtend. De groep kan nog aanvulling gebruiken. U bent welkom in het gebouw 'De jeugd van Gisteren', Beemsterstraat 4, Hoofddorp. Belangstelling? Neem contact op met Sybil.  www.sv-hn.nl.

Informatie bij: 


Sybil van Dam

sybil.vandam@planet.nl

 

Hoogkarspel
2008 - heden    Vertelkring 'Een lint vol verhalen' is met 12 vrouwen en mannen niet meer weg te denken. Emmy Bijeman en Gré Duijn leiden de kring. Elk voor- en najaar een serie van acht tot tien bijeenkomsten. Voor vragen kunt u terecht bij opbouwwerker Heleen Nooter van Stichting De Wering (in opdracht van gemeente Drechterland).


Informatie bij: 


Heleen Nooter

h.nooter@stichtingdewering.nl

 

Krimpen aan den IJssel 
2015 - heden   Stella Speksnijder en Barbara Dingstee begeleiden de verhalengroep Krimpen aan den IJssel voor en door ouderen. De groep telt tien deelnemers en komt een middag per veertien dagen bij elkaar.  

Meer over Een waard vol verhalen...

 Informatie bij: 


Stella Speksnijder

stellaspeksnijder@online.nl

 

Nieuwerkerk aan den IJssel

2010 - heden    In de gemeente Zuidplas (Zuid-Holland) zijn meerdere verhalengroepen actief. Initiatiefnemer is Mattanja van Oudenaarden, in opdracht van gemeente Zuidplas. Zie ook bij Zevenhuizen. 
Meer over verhalengroepen bij ZieZoZuidplas


Informatie bij: 


Mattanja van Oudenaarden

m.vanoudenaarden@
zuidplas.nl

Nuland (gemeente 's Hertogenbosch)

2016 - heden   In november/december 2017 de derde serie van de Verhalentafel. Dit keer 10 deelnemers. De helft doet al mee sinds de start. Met liedjes, gedichten, foto’s, voorwerpen, boeken, enzovoort wordt een onderwerp - de ene keer luchtig, dan weer serieus en diepgaand - in de verf gezet en uitgediept. Het ene verhaal lokt het andere uit. Een schat aan geschiedenis, levenservaring  en kennis komt boven en wordt gedeeld. 

Initiatiefnemer is Mieke AalderinkOnze intentie is om drie keer per jaar een ronde van 5 bijeenkomsten te organiseren.

Meer over deze Verhalentafel in Brabants Dagblad, 6 april 2017


Informatie bij: 

Mieke Aalderink

mieke.verhalen@home.nl
www.verteller.com


Met medewerking van: 

Welzijn Divers, Mart Mulder - wijkwerker

Brabantzorg, Jacqueline van den Elzen- activiteiten begeleider

Wij zijn te gast in het Martinushuis

 

Purmerend 
2015 - heden  In Woon-Zorgcentrum De Tien Gemeenten (wijk Overwhere-Zuid) begeleidt Marlou Leunis een verhalengroep, bewoners van het huis én mensen uit de wijk doen mee. Vanaf maart 2017 is er een tweede Vertelgroep gestart voor bewoners van de aanleunflats en deze komt twee keer per maand bijeen


Informatie bij:  

Marlou Leunis

marlouleunis@hotmail.com

 

Sint Oedenrode

2015 - In het Damiaancentrum te Sint-Oedenrode gaat het initiatief Verhalentafel in najaar 2016 met een nieuwe groep deelnemers van start. Deze activiteit past naadloos bij de doelstelling om "plek te bieden voor ontmoeting, inspiratie, samen werken en er te zijn voor de ander".   

 Informatie bij:  

Piet van den Tillaart

ptillaart@ziggo.nl

www.damiaancentrum.nl

 

Stede Broec
2009 - 2017   Gerie Sluis en Lucia Cascarino hebben acht jaar lang, in voor- en najaar, een serie van 8 bijeenkomsten voor inwoners 55-plus georganiseerd. Tijd voor iets anders, de Vertelkring is zomer 2017 beëindigd. 

 
Informatie bij:  

Lucia Cascarino

luciacascarino@hotmail.com

Op Youtube staat een fragment uit de film Handenvol. 

Als de link niet werkt:
ga naar youtube.com en typ in: fragment "Handenvol" 
 

Texel
2007 - 2016    Verteltheater Texel is een begrip!
Dramadocent Anneke Berghuis werkte drie jaar lang met senioren uit 4 Texelse dorpen aan een theatrale vorm om de verhalen uit het eigen leven te delen met elkaar en met de gemeenschap. Heel Texel kwam kijken. 

2014 - In de film 'Handenvol, arbeid van alledag' vertellen Texelse senioren over hun leven en werk in de vorige eeuw. Persoonlijke verhalen en herkenbare beelden over de arbeid op zee, op de boerderij, in het huishouden, de verpleging of bij een bedrijf.

2016 - In verpleeghuis Hollewal, Den Burg, begeleidt Anneke een eetgroep. Bewoners bereiden samen de maaltijd, ondertussen deelt men verhalen. Actief bezig zijn stimuleert de hersenen.  

Informatie bij:  

Anneke Berghuis

bonteberg@hetnet.nl


dvd Handenvol is te bestellen: via bonteberg@hetnet.nl 


logo De Omring Kop Noord-Holland

Texel, Den Burg 

2016 - In de Hollewal, onderdeel van Zorgcentrum Texel, begeleidt Anneke Berghuis een eetgroep. Bewoners bereiden samen de maaltijd, ondertussen delen zij hun verhalen over toen en nu. Actief bezig zijn stimuleert de hersenen en het vermogen om te kunnen vertellen.   

Informatie bij:  

Anneke Berghuis

bonteberg@hetnet.nl

 

Texel
2014 - heden  Elf dames, eerder waren zij deelnemers aan het project seniorenverteltheater Texel (2010-2013), komen nog altijd maandelijks bij elkaar in een vertelkring. 

Informatie bij:  

Nettie van de Brake

vandebrake@planet.nl

Uitgeest 

2015 - heden   Stichting Uitgeester Senioren heeft in 2015 het initiatief genomen voor een Vertelkring. De groep komt tussen september en april een keer per twee weken bij elkaar. Vanwege grote belangstelling start in september 2016 een tweede groep. Dorpshuis De Zwaan is de thuisplek. 

Informatie bij:  

Henk Beentjes

henk.beentjes@gmail.com 

en 

http://www.uitgeestersenioren.nl/

Wieringen 

2013 - 2014   WAD(T) Woene is de titel van een vertelvoorstelling met jong en oud over Wonen aan het Wad, vroeger en nu. Heel Wieringen genoot van deze prachtige voorstelling. Begeleiding: Anneke Berghuis, Karin Somers en de KunstSkuur. 

Informatie bij:  

Anneke Berghuis  

bonteberg@hetnet.nl

en 

en 

www.kunstskuur.nl 

Bekijk de film 

Wijk aan Zee 
2006 - heden    Zeventien deelnemers aan Seniorenkring Wijk aan Zee ontmoeten elkaar wekelijks op dinsdagmiddag in café De Zon. Ook excursies, bezoeken aan middelbare scholen, ontvangst van lokale en buitenlandse gasten staan op het programma.

Bekijk de onderwerpen die deze kring wekelijks bespreekt. Open de jaarverslagen (pdf) hiernaast.

Lees ook: 

*  Senioren en Corus (2009) hoe het staalbedrijf Hoogovens het leven in Wijk aan Zee domineerde.

* Welzijn en zorg voor Wijk aan Zee (2015) hoe werkt een seniorenkring en hoe draagt de kring bij aan meer en betere (in)formele zorg op het dorp?

Informatie bij:  

Jan de Wildt

j.c.dewildt@ziggo.nl


Jaarverslagen mét opsomming van de wekelijkse gespreks- onderwerpen 
2016
2015     
2014     2013          
2012      2011     2010 
2008-2009 


Zeist 

2016 -  heden  Esther Kornalijnslijper is in Zeist de gangmaker voor nieuwe vertelinitiatieven met ouderen. Bij de Algemene Seniorenvereniging Zeist kunnen geïnteresseerden een cursus Verhalen rond de tafel volgen. De eerste serie van vijf lessen najaar 2016 was een succes. In januari 2017 komt een vervolg. Bekijk de activiteiten van ASZ


Informatie bij:  

Esther Kornalijnslijper   

info@estherkornalijnslijper.com

www.estherkornalijnslijper.com


 

Zevenhuizen 

2016 -  heden  Een nieuwe start van verhalengroep Zevenhuizen is in voorbereiding.  

Informatie bij:  

Verhalengroepen Ziezozuidplas
Mattanja van Oudenaarden

m.vanoudenaarden@
zuidplas.nl


Zwaanshoek
2009 - 2016  Verhalentafel  voor senioren 55+ uit de dorpen Zwaanshoek, Beinsdorp, Cruquius, Vijfhuizen (Haarlemmermeer). Na zeven jaar en evenzovele seizoenen Verhalentafel heeft deze groep afscheid genomen van begeleider Sybil van Dam. In Dorpshuis Zwaanshoek blijft genoeg te doen voor en door ouderen.

 

Informatie bij:  

Dorpshuis Zwaanshoek

www.dorpshuiszwaanshoek.nlFoto: Sybil van Dam, 2016. Verhalentafel Zwaanshoek is een dag op stap. 

 Archief van De praktijk  

deze verhalengroepen zijn afgerond

(Dit archief is in bewerking, excuses voor de rommel, maar kijk gerust verder voor contactpersonen, publicaties en andere leuke opbrengst van deze groepen.)

Amsterdam 

2015 - 2016 CABO met en voor oudere migranten in Amsterdam organiseerde een levensverhalengroep. 15 vrouwen van Turkse, Chinese, Antilliaanse en Bosnische achtergrond deden mee. Begeleiding door Mehtap Gursel en Sevgi Güngörmüs.  

Informatie bij:  

www.caboamsterdam.nl

 

Oostwoud
2011 - 2013   Vertelkring 'Een koffer vol verhalen' kwam drie jaar lang elk voor- en najaar bij elkaar in activiteitencentrum Woudrust. Begeleiders: Willemien Willemsen en Marijtje Posch-Sluis. Het uitpakken van de koffers leverde hilarische én ontroerende gesprekken op. 

 

Informatie bij: 


Anita Bloem

a.bloem@
stichtingdewering.nl

Oosthuizen
2015 -  Op 15 februari is in Oosthuizen de Verhalengroep Van Stad naar Land van start gegaan. Begeleider is Marcel van Stigt. 'Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mensen die net als ik verhuisden van de stad naar het platteland. Zelf ervaar ik de verhuizing van Amsterdam naar de Beemster als heel positief. Dat kan voor iedereen anders uitpakken.' De groep komt acht keer bij elkaar in zorgcentrum De Seevanck. 

 Informatie bij: 


WonenPlus Edam-Volendam

info@wonenplusedamvolendam.nl


Amsterdam 

2009 - 2012   Tien Amsterdammers, geboren of opgegroeid op een boerderij, kwamen 3 jaar regelmatig bij elkaar. Een selectie van de verhalen is gebundeld in 'Boerenkinderen in de stad'. Voor bestelling van dit boekje: neem contact op met Carin Giesen.


Informatie en bestellen bij:  

Carin Giesen

giesen.cwm@kpnmail.nl

Bennebroek 
2012 - Bijeenkomsten onder leiding van Sybil van Dam volgens de methode Verhalentafel. 

  

Alkmaar
Het project Verhalen in de wijk draaide tussen 2008 en 2011 in vijf verschillende wijken. 
Informatie: Kern 8 (Volwassenenwerk > Sociaal Cultureel > Verhalen in de wijk). Nezha Oukaddour, nezha.oukaddour@kern8.nl 


Amstelveen

2009: 'Levensverhalen vertellen voor Iraanse vrouwen (65+)'.  De groep heeft een bundel verhalen gepubliceerd onder de titel, "Ik weet het nog precies, levensverhalen van acht vrouwen uit Iran". Auteur: Banoo Kiani Haftlang.                  Bestelinfo: zie hiernaast het persbericht.

 
 
Haarlem
2011: In het kader van 50 jaar Boerhaavewijk organiseerde Sybil van Dam
een Verhalentafel met verschillende groepen bewoners van de wijk. Zij voerde ook een aantal gesprekken met mensen die een bijzondere rol in de wijk spelen. Het resultaat is te lezen in een boek Aan de rand van de polder: Boerhaavewijk 50 jaar.
Contact Sybil van Dam, sybil.vandam@planet.nl
 

Amsterdam Zuidoost en Diemen

2009: Twee vertelgroepen van en voor oudere Antilliaanse, Surinaamse en autochtoon Nederlandse deelnemers. Begeleiding: Willemien Stena-Markiet. Zij organiseerde in 2010 een boeiende uitwisseling 'Amsterdam Zuidoost ontmoet Volendam'. Informatie:  w.stena@madizo.nl

Medemblik
2006 - 2010 - zeven vertelkringen zijn gerealiseerd met totaal 40 deelnemers begeleid door vier getrainde begeleidsters. Een van de vertelkringen is opgezet vanuit de eenzaamheidspreventie groepen van het Rode Kruis. In 2009 ook: een unieke groep voor dove en slechthorenden, herhaald in 2010. 

Contactpersoon: Marijke Langendijk, marijkelangendijk2@quicknet.nl.

Midwoud
2010: verhaalkring ‘jeugdherinneringen’ met deelnemers/bewoners van woonzorgcomplex Koggenlandhuis kwam in 2010 regelmatig bij elkaar.

Contact via Anita Bloem: a.bloem@stichtingdewering.nl

 Hilversum

2010: bewoners uit de wijk Hilversum Noord en Versa welzijnswerk hebben een verhalenproject uitgevoerd. In de tentoonstelling 'De buurt vertelt, 90 jaar Hilversum Noord' was het resultaat te zien voor iedereen uit de buurt.
Contactpersoon: Benita Quist (opbouwwerk),
bquist@versawelzijn.nl
Download:

90_JAAR_HILVERSUM-NOORD_flyer.pdf 90_JAAR_HILVERSUM-NOORD_flyer.pdf
Size : 143.638 Kb
Type : pdf

 Nieuw-Vennep
2010 - 12 personen en met verschillende nationaliteit: Nederlandse, Duitse, Iraanse, Koerdische en Arabische vrouwen. De insteek is het luisteren naar elkaars (levens)verhalen om zo overeenkomsten en bijzonderheden van elkaars cultuur te leren kennen. Contactpersoon: Narmina Alieva, nara_alijeva@yahoo.com


Oosthuizen
2010: Zorgcentrum Seevanck organiseerde voor oudere bewoners (75+) een serie van acht korte vertelbijeenkomsten. Gezellige maar ook actieve bijeenkomsen, luisteren naar elkaar en vertellen over ieders levenservaring. Contact: Peter Fiedeldij Dop (zie hieronder). 


Oosthuizen en mantelzorgers
2010: Een groep van 8-10 personen. Elke bijeenkomst vertelt een van de deelnemers zijn/haar levensverhaal. Actuele vragen en dilemma's hebben voorrang. De persoon van de mantelzorger staat centraal. 
Contact: Peter Fiedeldij Dop,
pmj.fiedeldijdop@quicknet.nl. 

 Purmerend
2010: 'het verhaal van Overwhere', een project voor en door wijkbewoners in Overwhere. Begeleiders volgden de training. Clup Welzijnswerk werkte samen met het Purmerends Museum, de bibliotheek en de Historische Vereniging Purmerend. 

Contact: Frank Andriessen, f.andriessen@clup.nl.

2010: 600 jaar bestaan van de stad Purmerend. In het Purmerends Museum was de tijdelijke tentoonstelling Purmerend Vertelt. Via de website zijn de verhalen te lezen. Zie: Purmerends Museum.

Venhuizen
2007 - 2012 - zes seizoenen “Een lint vol verhalen”. Begeleider is Gré Duijn. Tot en met 2012 kwamen groepen van circa 10 personen bijeen in het voorjaar en in het najaar. Een initiatief van De Wering samen met gemeente Drechterland. 

Contactpersoon: Heleen Nooter, h.nooter@stichtingdewering.nl.
Kijk bij Hoogkarspel voor de download

West-Friesland (regionaal)

Deelnemers
In januari 2009 was ‘levenskunst’ het centrale thema van een geslaagde bijeenkomst in het Koggenlandhuis te Midwoud. Negen deelnemers van verhalengroepen uit de gemeente Medemblik, drie vrijwillige begeleiders en twee ouderenwerkers van Stichting Welzijn Ouderen West Friesland kwamen bij elkaar voor een uitwisseling.
Contactpersoon: Baukje Visser, b.visser@stichtingdewering.nl


Voor begeleiders
Op 20 mei 2010 organiseerde Stichting Welzijn Ouderen West-Friesland (SWOWF) een uitwisselingsbijeenkomst voor de begeleiders van verhalengroepen in deze regio. Contactpersoon: Heleen Nooter,
h.nooter@stichtingdewering.nl. Download:

Verslag_bijeenkomst_begeleiders_20mei2010.pdf Verslag_bijeenkomst_begeleiders_20mei2010.pdf
Size : 43.326 Kb
Type : pdf

 

Zaandam ontmoet Wijk aan Zee
2009: Ontmoeting Turkse en Nederlandse ouderen
In Zaandam was een ontmoeting tussen Turkse ouderen uit Zaanstad en autochtone ouderen uit Wijk aan Zee.
Informatie: Seniorenkring Wijk aan Zee,
Lia.DeRidder@orange.nl 

 

Zaandam tekent voor Drawing her Story
2010: Stichting Buitenlands Vrouwenoverleg organiseerde: 'Er was eens een vrouw... de kunst van het verhaal'. De begeleiders combineerden vertellen met tekenen van het eigen levensverhaal volgens de methode Drawing her story.
Contactpersoon: Latifa Amarkad, stichting_bvo@hotmail.com.