Platform Levensverhalen

 Uitgelicht 

Tineke Koopman  
 voorzitter Stichting Platform Levensverhalen 

Jubileumspeech, 28 september 2016

GEPUBLICEERD: 2 oktober 2016


 Hoe doet je dat? Het delen van
 het eigen verhaal in een groep?

 In Uitgelicht komen initiatief-  nemers, gespreksleiders,
 ondersteuners en trainers aan het  woord.
  
 Wilt u zelf een ervaring delen?
 Of een persoon voordragen? Mail:
 stichtinglevensverhalen@gmail.com 


 
EERDERE AFLEVERINGEN                    
 > Marianne Reij                              

UITGELICHT                                                  
 

Hartelijk welkom allemaal 

Ik vind het bijzonder en heel plezierig dat we hier met zoveel mensen bij elkaar zijn. U kunt het op de deelnemerslijst nakijken, u komt van dichtbij en van ver. Van Texel tot aan ’s Hertogenbosch en Breda. Van Apeldoorn tot Wijk aan Zee. Van Hilversum tot Antwerpen.

 
Uitwisseling van levenservaring op gang brengen
 

In 2005 kwamen vier lokale initiatiefnemers bij elkaar: gangmakers van verhalenprojecten op Texel, in Heerhugowaard, Castricum en Wijk aan Zee. Verschillend in vorm, maar met hetzelfde doel: uitwisseling over levenservaring op gang brengen. Het 'eigen verhaal' van mensen een plek geven.

 

In 2006, exact op deze dag, organiseerden deze pioniers in Heemstede een bijeenkomst zoals vandaag. Daar kwamen toen circa dertig mensen op af. Wat de pioniers al vermoedden, uit de opkomst bleek de behoefte aan voorbeelden hoe je die uitwisseling van het eigen verhaal kunt organiseren. Kunnen we elkaar ook na deze dag ontmoeten? vroegen de aanwezigen. UIt die vraag is Platform Levensverhalen ontstaan. Het Platform als netwerk van lokale initiatiefnemers die elkaar informeren en inspireren. Dat hopen we vandaag weer met elkaar te bereiken. 

 
'Sta mij toe een verhaal te vertellen'
 

Over het waarom, daar waren de aanwezigen in Heemstede het snel met elkaar eens. Ja, het is belangrijk en waardevol om naar de levenservaring en verhalen van de ander te luisteren. Ja, het is belangrijk je eigen verhaal te mogen vertellen. De filosofe Hannah Arendt stelt het zo. Op de vraag: Wie ben jij? volgt het antwoord: “Sta me toe een verhaal te vertellen”. Dit is waar ons Platform voor staat, mensen de gelegenheid bieden om hun verhaal te doen. 

Klopt het dat we straks wel 120 jaar kunnen worden? Nu zijn ruim drie miljoen mensen 65 jaar of ouder. De vergrijzing heeft grote consequenties, ouderen hebben behoefte aan zingevende activiteiten en daar past het reflecteren op de eigen levenservaring goed bij.

 
Activeer het Goud van de buurt
 

Dit brengt ons bij de vraag; wie doet die uitnodiging? In deze vraag ligt onze missie besloten. Platform Levensverhalen wil mensen stimuleren het uitwisselen van levenservaring gewoon te gaan doen! Maar zo gewoon is dat niet. In het lopende project (G)Oud voor de buurt! worden vitale 60-plussers uitgedaagd om de levenservaring van ouderen zichtbaar te maken in buurt, wijk of dorp. Onze ervaring is: vakkundige begeleiders zijn de sleutel tot succesvolle groepen. 

Een goede organisatie en begeleiding is cruciaal! Om ouderen uit te nodigen mee te doen. En ook voor openheid, een veilige sfeer en creativiteit in de manier waarop ouderen zich kunnen uiten in de groep. Als de begeleiding oog heeft voor de dynamiek in de groep en de behoeften van de deelnemers krijgt het vertellen en delen na verloop van tijd meer diepgang.

 
Verplaats je in een ander
 

Dat het (G)Oud gaat blinken is van belang voor de persoon zelf maar ook voor de gemeenschap. Verhalengroepen dragen bij aan sociale binding in een veilige omgeving. Mensen kijken meer naar elkaar om. Het delen van verhalen houdt je scherp, leert je op een andere manier naar het leven te kijken en vergroot het vermogen om je in anderen te verplaatsen. En vooral: iedereen doet er toe en kan zijn of haar levenservaring doorgeven. Als in vele wijken of dorpen groepen ontstaan van mensen die met elkaar én met de gemeenschap hun kennis en levenservaring willen delen, dan is onze missie geslaagd.

Klopt het trouwens dat we straks wel 120 jaar kunnen worden? Nu zijn ruim drie miljoen mensen 65 jaar of ouder. De vergrijzing heeft grote consequenties, ouderen hebben behoefte aan zingevende activiteiten en daar past het reflecteren op de eigen levenservaring goed bij.

 
Verhalen presenteren via andere kunstdisciplines
 

En dan is er nog iets. Vertellen in een groep kun je zien als een activiteit die bijdraagt aan het welbevinden. Maar het blijft niet bij vertellen alleen. Vertellen is heel goed te koppelen aan andere uitingsvormen zoals dans, zang, fotografie en theater. Meedoen aan kunst en cultuur, zo weten we inmiddels, bevordert het welzijn en de gezondheid van ouderen. Pionier Anneke Berghuis uit Texel met haar verteltheater is een mooi voorbeeld van vorm geven aan vertellen. 

 
Inzetten op meer initiatiefnemers
 
Wij laten ons graag inspireren door alle vormen van vertellen en uitwisselen om ons heen. Wat kan onze rol als stichting Platform Levensverhalen zijn? Voorlopig zetten we in op het opleiden van nog meer vrijwilligers die in hun eigen buurt, wijk of dorp initiatiefnemer willen zijn van een eigen vertelinitiatief. Groepen met alleen ouderen. Of met oud en jong. Ik hoop dat u op deze middag de tijd neemt om uw collega's te spreken, om elkaar te informeren en inspireren. En als u hier nieuw bent, wij nodigen u van harte uit om aan te haken aan ons Platform. Dank voor uw aandacht.

Deze tekst is een verkorte versie. Lees hier de volledige speech van Tineke Koopman. Naar beeldverslag 28 september 2016.
 

  Home   |    De Praktijk    |    Over ons   |   Contact   

   stichtinglevensverhalen@mail.com    |    06 133 054 03    |     secretariaat Kinkerstraat 330-1    |   1053 GD Amsterdam    |   KvK 34317875 


© 2010-2017  -  Alle rechten voorbehouden aan Stichting Platform Levensverhalen.