Platform Levensverhalen

 Publicaties

Opgelet! Werk in uitvoering. Deze pagina is toe aan een opknapbeurt, kijk gerust rond en kom gauw nog eens terug. 

 

Rapporten, lezingen, boeken, films

De kracht van het verhaal
evaluatie van 'Verhalen in wijk en dorp 2006-2009' 

Zingeving, contacten leggen, levenservaring inzetten, de kracht van ouderen aanspreken. Verhalen delen in groepsverband levert veel op, voor deelnemers en voor de buurt.  Auteur: 
Anita Blijdorp (PRIMO nh, 2010). 

Erfgoed en verhalengroepen naar pdf

Een museum, een archief, een historische vereniging, allemaal werken zij met verhalenVoor iedereen die het persoonlijke levensverhaal een plek wil geven in onze gezamenlijke geschiedenis, lees Erfgoed en verhalengroepen, een vruchtbare kruisbestuiving.  Auteurs: Anne van Delft en Maaike Haas, Cultuurcompagnie (2011).

 

Texelse film Handenvol - arbeid van alledag (december 2013)

Texelse senioren, tijdens hun jeugd hadden ze allemaal de handen vol, elke dag weer. Thuis in huishouden en gezin, op de boerderij, op zee, op school of kantoor. 30 verschillende en persoonlijke verhalen over onderwijs, zorg, visserij, boerenleven. Samen geven ze een integer beeld van een generatie. Bestellen bij Stichting Ajuin

Senioren & Corus
De Seniorenkring Wijk aan Zee komt sinds 2005 wekelijks bij elkaar om ervaringen en levensverhalen uit te wisselen.
Lees de Corusverhalen en bekijk het filmpje...

 

Bestel Kijk Zwaanshoek (maart 2012)
Kijk Zwaanshoek is een kloeke bundel persoonlijke verhalen en foto's van bewoners uit en over de geschiedenis van Zwaanshoek (Haarlemmermeer). Al vele jaren brengt Sybil van Dam vertellers bij elkaar aan de Verhalentafel. Meer informatie: Sybil van Dam 


Je kunt me nog meer vertellen! (december 2011)
Vertellen is een uitvoerende kunst, net zoals muziek, toneel en dans. Verhalen vertellen is zo oud als de mens zelf. De verteller bespeelt met taal en verhaal zijn publiek. De luisteraar laat zich meevoeren; en vult verder in wat niet wordt gezegd. 
Kunstfactor constateert dat vertellen - de ‘Moeder aller Kunsten’ - aan een opmars bezig is. In deze publicatie staan alle aspecten van vertellen als  kunstdiscipline helder leesbaar op een rij.

 

 

Bestel Aan de rand van de polder, Boerhaavewijk 50 jaar (september 2011)
Aan de rand van de polder is een verzameling verhalen van wijkbewoners uit de Haarlemse wijk Boerhaave. Sybil van Dam bracht bewoners in 2011 bij elkaar aan de Verhalentafel. Op 10 september 2011 is het boek gepresenteerd aan de wijk. Bestellen kan via www.sybilvandam.nl 


Op 7 oktober 2010 vierde het project Verhalen in wijk en dorp haar eerste lustrum in Purmerend. Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie van de middag. 

 

Bestel Boerenkinderen in de stad (juni 2011)
Boerenkinderen in de stad is de afsluiting van een vertelkring van tien Amsterdammers. Geboren tussen 1940 en 1953 en opgegroeid op een boerderij ergens in Nederland, zijn zij later verhuisd naar de stad Amsterdam. Met de bundeling van hun verhalen geeft de groep hun levenservaring door aan mede-stadsbewoners. Bestelinfo in de download:

 
Europese ouderen over verandering
Ouderen uit zes dorpen en uit zes Europese landen met elkaar in gesprek brengen. Een lastig karwei. Ouderen zijn niet gewend om op hun ervaring aangesproken te worden. Het vinden van een manier om te vertellen en luisteren met zoveel veschillende mensen, talen, culturen lukte met geduld en overredingskracht.
Het project Cultureel Dorp van Europa ging met het thema Elderly and change de uitdaging aan. Het resultaat was verrassend. 
 


Een hart vol verhalen (december 2010)
Een hart vol verhalen is een uniek boek. De verhalen zijn op maat geschreven voor ouderen met dementie. De twaalf sfeervolle, korte verhalen roepen herkenning op. Daardoor lenen zij zich uitstekend voor een gesprek over vroeger. Lees meer op Het Verhalenrijk. Of Download hier het persbericht:

Persbericht Een hart vol verhalen.pdf Persbericht Een hart vol verhalen.pdf
Size : 17.472 Kb
Type : pdf

Evaluatierapport verhalen in wijk en dorp (januari 2010)

Zingeving, contacten leggen, levenservaring inzetten, de kracht van ouderen aanspreken. Verhalen vertellen in groepsverband levert veel op en biedt kansen voor de toekomst.  PRIMO nh maakte eind 2009 de balans op van het project Verhalen in wijk en dorp, 2006 - 2009.  
Lees verder of download direct het rapport in de rechterkolom

Nieuwsgierigheid is de bron van ieder verhaal
Op donderdag 24 september 2009 sprak auteur Judith Koelemeijer voor een zaal van 70 belangstellenden. Zij gaf de aftrap van de conferentie Het Persoonlijke Verhaal, brug tussen verleden en heden. 
Nieuwsgierigheid is een van de zeven elementen die essentieel zijn bij het luisteren naar een persoonlijk verhaal: échte interesse in de ander. Lees de zeven tips in de pdf Verhalenconferentie 2009 Inleiding. 

Verhalenconferentie_2009_Inleiding.pdf Verhalenconferentie_2009_Inleiding.pdf
Size : 636.457 Kb
Type : pdf

De zeven wetten van Judith Koelemeijer, lees de tips bij Nieuwsgierigheid is de bron van ieder verhaal.

foto: Judith Koelemeijer op Verhalenconferentie 2009Evaluatie vertelkringen met allochtone ouderen
Op 4 februari 2009 heeft een evaluatiebijeenkomst plaatsgevonden. Hieruit zijn tips en aanbevelingen voortgekomen voor begeleiders van verhalengroepen met allochtone deelnemers.


Turkse levensverhalen
Column van Sima Akgün, over het verhalenproject voor Turkse ouderen. 
Sima Akgün geeft trainingen en begeleidt verhalengroepen voor onder andere allochtone ouderen. Contact: smakgun@tiscali.nl
Meer informatieLees de column


 

 


   (c) 2010- 2013  -  Alle rechten voorbehouden aan Stichting Platform Levensverhalen