Platform Levensverhalen

Nieuwsarchief

 

 2013 

 

6 februari 2013 -  Fonds voor Cultuurparticipatie wil meer ouderen laten meedoen aan het maken van amateurkunst. Ook de vertelkunst. 

Bent u organisator of begeleider van een verhalengroep of vertelproject? En bent u van mening dat vertellen een uitvoerende (amateur)kunst is, net zoals muziek, toneel en dans? Lees alle informatie over het doen van een aanvraag voor actieve cultuurparticipatie van ouderen. 

  2012 

6, 13 en 27 november 2012 - najaarstraining Begeleiden of organiseren van verhalengroepen & vertelprojecten. Doe net als Afke, Bert, Marian, Geert, Wendela en anderen, schrijf je in en doe mee! 
Meer informatie bij Training.

16 november 2012 -  studiedag werken met levensverhalen door José Franssen
Hoe doe je dat? Werken met levensverhalen? José Franssen heeft jarenlange ervaring. Zij geeft haar kennis graag door. Meer informatie op: www.josefranssen.nl 

26 oktober 2012 -  Storytelling en empowerment, een expertmeeting. Het delen van verhalen verbindt mensen in buurt, wijk en dorp... Maar hoe werkt dat dan? Op deze dag vertellen mensen uit de praktijk over het bewust inzetten van verhalen in buurten en wijken. Welke ervaringen zijn er? Wat mag je ervan verwachten? Wat zijn de kansen en waar zijn de valkuilen? Naar het storytelling centre voor het programma >> 


2 oktober 2012 - Bijna vijfhonderd aanvragen zijn binnengekomen voor deelname aan het programma Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid. Dit aantal overtreft iedere verwachting.  Meer op de Vitoksite >> 


11 juli 2012 - website Fonds Sluyterman van Loo is vernieuwd
Bent u op zoek naar fondsen voor een vertelproject voor en met ouderen? Het Fonds Sluyterman van Loo Ouderenprojecten kan u van dienst zijn. Bekijk de geheel vernieuwde website. 


11 juni - Kunstbeoefening bron van zingeving voor ouderen

Kunstbeoefening - ook de vertelkunst! - is een bron van expressie en zingeving voor ouderen (65+). Meedoen heeft een positieve impact op bijvoorbeeld gezondheid en sociale contacten. Dit toont het onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Sociale Interventie (LESI) aan. 

In opdracht van de ouderenfondsen RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo heeft LESI tal van praktijksituaties onderzocht. In het rapport staan voorstellen voor het stimuleren en faciliteren van kunstbeoefening door ouderen in. Dit laatste is hard nodig! 'Kunstbeoefening met ambitie' is hieronder als pdf te vinden.
Meer over Kunstbeoefening door ouderen op de site van Kunstfactor
 

Kunstbeoefening_met_ambitie.pdf Kunstbeoefening_met_ambitie.pdf
Size : 4360.39 Kb
Type : pdf

11 juni - 1,4 miljoen voor kwetsbare ouderen

Stichting RCOAK en het Fonds Sluyterman van Loo stellen samen 1,4 miljoen euro beschikbaar voor het thematische donatieprogramma 'Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid' (vitok). Beide fondsen willen investeren in de kwaliteit van leven van ouderen.
Vertelprojecten en verhalengroepen met senioren kunnen hier hun voordeel mee doen. Per 1 september 2012 opent het aanvraagloket. Meer informatie op de themasite Vitok
. 

24 mei en 6 juni 2012 -  Seniorenverteltheater
De deelnemers aan het project Onvoltooid Verleden Tijd treden voor u op! De voorstelling Levende handen is op 24 mei te zien in de Vredeskerk (Torplaan 26, om 19 uur).
De voorstelling Alles om handen is te zien op 6 juni in 't Wijkcentrum (Texelstroomlaan 5, om 19 uur).
Organisatie: Stichting Ajuin (Karin Somers, Anneke Berghuis) Triade, De Wering. Contact: bonteberg@hetnet.nl
 

12 april 2012 -   succesvolle netwerk- en inspiratiebijeenkomst  Verleiden tot vertellen  ... kun je leren! 

Maar liefst 38 liefhebbers van levensverhalen en (toekomstige) begeleiders van verhalengroepen en vertelprojecten bezochten de netwerkbijeenkomst in Alkmaar. Inspiratie, informatie, oefening en kennismaking met elkaar stonden centraal. Naar Training voor het programma van 12 april. 

31 maart 2012 - presentatie Kijk Zwaanshoek
De Verhalentafel Zwaanshoek heeft er een prachtig nieuwe publicatie bij: Kijk Zwaanshoek is een foto- en verhalenbundel op basis van eigen verhalen over dit mooie dorp in de Haarlemmermeer. Meer informatie en bestellen bij Sybil van Dam.

 

16,17,18 februari 2012 - voorstelling De Bruiloften 
Vertelgroep Castricum en anderen treden op met de voorstelling De Bruiloften van toen. Locatie: Hotel Borst. Contact via Stichting Welzijn Castricum.
 

13 februari 2012 - voorstelling Handenvol in Den Helder 
Seniorenverteltheater Den Helder treedt op met de voorstelling Handenvol. Een productie van Onvoltooid Verleden Tijd onder leiding van Anneke Berghuis en Karin Somers (Stichting Ajuin).

  

20 januari 2012 - conferentie ouderen en kunstbeoefening
Hoe kunnen we kunstbeoefening door en voor ouderen stimuleren en zorgen voor goede voorwaarden? Een belangrijke vraag voor iedereen die de kunst - en ook de vertelkunst - een warm hart toedraagt. Kunstfactor, sectorinstituut voor amateurkunst, doet verslag van de tips en aanbevelingen
   

 2011 

11 november 2011 - lancering IdealenKompas 
Het IdealenKompas is een online wegwijzer voor iedereen met een goed idee waar de samenleving beter van wordt. Initiatiefnemers kunnen op deze site zoeken naar financiers. Maar ook een match maken met maatschappelijke organisaties, (semi)overheden, bedrijven, zzp-ers e.a. die maatschappelijk initiatief steunen met betaald of onbetaald advies.
  Naar Links 

November 2011 - Drawing her Story als kunstwerk op flatgebouw.
Vrouwen uit de wijk Kooimeer, Alkmaar vertelden elkaar tien weken lang hun (levens)verhalen en tekenden deze verhalen op. Nu kan iedereen in Kooimeer genieten van twee uitvergrote kunstwerken, gemaakt tijdens deze vertelsessies van Wij de Wijk.
 

1 november 2011 - publicatie Erfgoed en verhalengroepen
In opdracht van CultuurCompagnie verzamelde Anne van Delft praktijkvoorbeelden van de samenwerking tussen verhalengroepen en erfgoedinstellingen, zoals een museum, een archief, of een historische vereniging. Als pdf beschikbaar.

November 2011 - training begeleiden van verhalenprojecten gestart
Op 1 november is de zesde editie training gestart. Docenten: Anne van Delft en Carla van den Hombergh. Voor iedereen
met een warme belangstelling voor het leren begeleiden van verhalengroepen. 

zomer 2011 - Stichting Ajuin vliegend van start
Sympathisanten van SeniorenVerteltheater Texel hebben stichting Ajuin opgericht. In de naam Ajuin (lees: ui) komen de verschillende ingrediënten van Verteltheater tot uiting. Uien heb je ze in soorten, maten en smaken: groot, klein, pittig, zoet. Een ajuin is altijd smaakverhogend, en soms moet je erom huilen. De rokken van een ui zijn als de lagen in een verhaal: je kunt ze afpellen tot op de kern.  Lees meer in het persbericht. Download:

Stichting Ajuin per 2011[1].pdf Stichting Ajuin per 2011[1].pdf
Size : 7.603 Kb
Type : pdf

 Wereldverteldag 2011 

Op 20 maart is het Wereldverteldag - World Storytelling Day. 
Op deze eerste dag van de lente worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Lees meer ... 


Vertelgroep Zwaanshoek presenteert DVD 
Op 12 maart 2011 presenteren Sybil van Dam en Vertelgroep Zwaanshoek een nieuwe bundel verhalen. Op een DVD is in gesproken vorm een selectie van de verhalen te bekijken. Lees meer ...

 

Anne van Delft uitgeroepen tot vertelster van het jaar 
Stichting Vertellen heeft Anne van Delft uitgeroepen tot Verteller van het Jaar 2011. Niet zomaar een eretitel, deze verteller zal een jaar lang optreden als ambassadeur van vertellend Nederland. Lees meer over Anne van Delft... 


Workshop Verhalen vertellen door Ineke de Moree 
Als opwarmer voor het starten van een verhalengroep organiseert Ineke de Moree twee keer een workshop. Donderdagmorgen 17 maart in de bibliotheek van Wieringen en dinsdagmiddag 22 maart in de bibliotheek van Harenkarspel.

workshop verhalen webLees meer...

 

 

 

 

 

Platform Levensverhalen Noord-Holland zelfstandig 
Als gevolg van het verdwijnen van de steunfunctie PRIMO nh heeft het Platform besloten om in 2011 zelfstandig contact te zoeken met fondsen, subsidiegevers en andere partijen.

Kern van haar activiteiten is en blijft het promoten van het werken met levensverhalen van en voor senioren. Lees meer:

 

 2010 

De orale traditie als mentale fitness
In Noord-Holland komen ouderen in groepen bijeen om hun levensverhaal aan elkaar te vertellen. Dat brengt de aloude kunst van het vertellen terug en geeft de deelnemers eigenwaarde. PRIMO nh maakt zich sterk voor het levensverhaal in Noord-Holland. Trouw bezocht een verhalengroep in Alkmaar en schreef er een uitgebreid artikel over in de krant van zaterdag 1 mei 2010.
Meer informatie: Lees het hele artikel op de website van Trouw.

 

Oude tijden herleefden tijdens uniek festival
In het weekend van 2 en 3 oktober 2010 schitterden 32 Texelse senioren in een viertal voorstellingen op Texel.

Theaterdocent Anneke Berghuis van Artex – Kunstenschool Texel stimuleerde senioren om in groepsverband te vertellen over hun levenservaring. De verhalen goot ze in een theatrale vorm en... oude tijden herleefden! Het Verteltheaterfestival is het ‘eindproduct’ van een vierjarig project.
Meer informatie: www.verteltheatertexel.nl

 Top ^ 

  Home    |    De kracht van ervaring    |   De Praktijk    |    Over ons    |     Contact    |

   noordhollandvertelt@gmail.com    |    06 133 054 03    |     secretariaat Kinkerstraat 330-1    |   1053 GD Amsterdam    |   KvK 34317875 ©  2010-2014  -  Alle rechten voorbehouden aan Stichting Platform Levensverhalen.