Platform Levensverhalen

 Uitgelicht 

 
 Marianne Reij  Trainer bij Eigenreijs,
  vrijwilliger Werkgroep Levensboeken West-Friesland 

'Verhalen delen doe je zo'

GEPUBLICEERD: 28 juni 2016


 Hoe doet je dat? Het delen van
 het eigen verhaal in een groep?

 In Uitgelicht komen initiatief-  nemers, gespreksleiders,
 ondersteuners en trainers aan het  woord.
  
 Wilt u zelf een ervaring delen?
 Of een persoon voordragen? Mail:
 stichtinglevensverhalen@gmail.com 


 
Afleveringen UITGELICHT
 > Sybil van Dam  
 > Tineke Feijen [gepland dec. 2018]

 
                       
 

Platform Levensverhalen is uitgenodigd om een verhalentafel neer te zetten op het Zin in zorgfestijn. Zorgprofessionals uit het hele land komen bij elkaar in het midden in het land, in Elspeet, waar de zon uitbundig schijnt.

 
'Dit gaat pas leven als we zelf aan de slag gaan!'
 

We zitten buiten, in het atrium, een prachtige binnenplaats. De mensen in de kring maken het plaatje compleet. Iemand vertelt over een aapje dat sinds haar zesde verjaardag met haar meereist. Een meneer deelt zijn herinnering aan de klok van zijn grootouders die altijd zo mooi sloeg. De groep is nieuwsgierig naar het waarom, wat en hoe van Platform Levensverhalen. Ik steek enthousiast van wal maar roep ook dat dit pas echt gaat leven als we zelf aan de slag gaan.

 
Na een korte denkpauze
komen de verhalen los
 

Ik heb een set kaarten meegenomen, kaarten met vragen als: 'zijn er voorwerpen waaraan u zeer gehecht bent?' Na een korte denkpauze - of is het de aarzeling over wie durft eerst? - komen de verhalen los. Over tweelingvazen die elkaar op geheimzinnige wijze weer terugvonden via een oude tante. Over een onderwijzer die nog helder op het netvlies staat. Een mevrouw zegt dat ze totaal niet hecht aan voorwerpen maar even later vertelt zij een prachtig ontroerend verhaal over een zelfgemaakt kunstwerk dat een lange familiegeschiedenis heeft en van grote emotionele waarde is.

 
Deze herinneringen zijn mooi en waardevol om te delen
 

Dan is er herkenning: iedereen is van ongeveer dezelfde generatie.
'Ik weet nog dat de eerste tv in het dorp kwam'.
'Zeg, dat is toevallig! Ik heb ook een aap die Monkey heet!'
'Ik had ook zo'n meester die in de klas de hele dag zat te roken.' 
Er zijn mooie herinneringen aan de lagere school en spelletjes op het schoolplein, aan familieverhalen, aan wonderlijke toevalligheden. Iemand deelt een pijnlijke herinnering: iemand is gepest of er ging een dierbare te vroeg dood. Iedereen luistert, laat elkaar uitspreken. Deze herinneringen zijn mooi en waardevol om te delen.

 
In een verhalengroep is
echt contact mogelijk
 

We delen nog een ontdekking: 'Kijk ons eens plezier hebben!'
Iemand roept: 'Grappig hoe snel dit delen van herinneringen een band geeft!'
Iedereen kan zich goed voorstellen dat een verhalengroep dit teweeg brengt: echt contact tussen mensen. Zo met elkaar praten kan iets betekenen tegen eenzaamheid.

 
Er zijn meer vormen om de herinnering in gang te zetten
 

In ons enthousiasme over de vondst hoe plezierig en heilzaam het delen van verhalen kan zijn, bedenken we welke andere vormen onze herinneringen in gang kunnen zetten.

'Iets met geuren, de lucht van de sigaren van mijn opa, de lucht van gehaktballen op het vuur, oude schriften en potloden, 4711 eau de cologne van Boldoot!'

 
Het draait om hoe je luistert
en hoe je vragen stelt
 

De klok tikt voort, we moeten stoppen. 'Mijn' mensen moeten door naar de volgende workshop. Het doel is bereikt. Deze professionals hoef ik niet verder uit te leggen over het waarom, wat en hoe van 'werken met levensverhalen'. Dat hebben ze zelf gevoeld. Het gaat niet om de mooiste formulieren, materialen en werkvormen. Het gaat om de manier waarop je naar elkaar luistert en de vragen die je stelt. En... sommige workshops lopen vanzelf op rolletjes! Mooi!


Eigenreijs en Marianne Reij is trainer in het project (G)Oud voor de buurt! 
Een deel van haar vrije tijd besteedt Marianne aan het maken van Levensboeken bij Humanitas West-Friesland

  Home   |    De Praktijk    |    Over ons   |   Contact   

   stichtinglevensverhalen@mail.com    |    06 133 054 03    |     secretariaat Kinkerstraat 330-1    |   1053 GD Amsterdam    |   KvK 34317875 


© 2010-2017  -  Alle rechten voorbehouden aan Stichting Platform Levensverhalen.