Platform Levensverhalen

Verhalenconferentie 2009

Verhalenconferentie 2009
Op donderdag 24 september 2009 waren in Park Schouwburg te Hoorn 70 deelnemers afgekomen op de conferentie Het Persoonlijke Verhaal, brug tussen verleden en heden.

Nieuwsgierigheid is bron van verhaal
Schrijfster Judith Koelemeijer noemde het als een van de zeven elementen die essentieel zijn bij het luisteren naar een persoonlijk verhaal: échte interesse in de ander. Zij was een van de inleiders op de Conferentie 'Het persoonlijke Verhaal: brug tussen verleden en heden' die op 24 september in Schouwburg Het Park in Hoorn plaats had. Tientallen organisatoren van lokale en regionale verhalengroepen deelden met elkaar kennis en ervaringen en lieten zich inspireren door deskundigen als Anne van Delft, Eugenie Herlaar en Judith Koelemeijer.


Aantal verhalengroepen groeit snel
Sinds twee jaar is het aantal verhalen groepen verdubbeld, een teken dat het fenomeen in Noord-Holland snel groeit. Niet verwonderlijk stelde voorzitter van het Platform Levensverhalen Noord-Holland en dagvoorzitter Jan de Wildt. Het vertellen van een verhaal en het luisteren ernaar geeft zin aan je bestaan. De verteller geeft een inkijk in zijn leven en deelt zijn ervaring met hen die geïnteresseerd zijn, aldus De Wildt. Het verhaal werkt vaak als een spiegel en zorgt voor herkenning bij de luisteraar. Het vertellen van verhalen verbindt ons met elkaar en eenzaamheid wordt er door tegengegaan. Steeds meer mensen hebben er plezier in. Dit verklaart het succes van verhalen groepen, volgens De Wildt. Zelf maakt hij met veel plezier deel uit van  Seniorenkring Wijk aan Zee , een verhalengroep die nu voor het vierde seizoen wekelijks bij elkaar komt.
 
Sprekers en workshops
Naast Judith Koelemeijer gaven theatermaker Lida Thijssen en inspirator van het eerste uur Anne van Delft met passie aan wat zo goed en plezierig is aan het vertellen van het verhalen en aan het luisteren ernaar. In de daarop volgende workshops leerden de deelnemers van zeer ervaren begeleiders meer over het begeleiden van verhalen groepen of werkvormen om met de inhoud van verhalengroepen naar buiten te treden in buurt, wijk of dorp.

Laatste duwtje
Voor deelnemers aan de Conferentie die al met vertelkringen of verhalengroepen werken was het een prettige bevestiging van wat ze in hun praktijk zien. Aanwezigen die nog een duwtje nodig hadden om ermee te starten, waren óm. Of zoals ouderenwerkster Linda van der Zwet zei: '‘Ik ben geweldig geïnspireerd geraakt door deze dag. Eenzaamheidspreventie is bij ons een groot issue. Mijn idee dat een vertelkring helpt bij de behoefte aan sociaal contact, is vandaag bevestigd. En ik hoor ook dat begeleiders er zelf ook veel plezier aan beleven, dus ik wil graag snel aan de slag. Maar eerst de training bij PRIMO nh volgen.''

Noordhollandvertelt.nl biedt informatie voor initiatiefnemers en begeleiders van vertelprojecten met senioren en met jong en oud. /font>


Meer informatie
Lees meer over de Verhalenconferentie 2009
.
Download de volgende documenten:

  • Uitnodiging voor de conferentie
  • Openingswoord van dagvoorzitter Jan de Wildt
  • Inleiding door schrijfster Judith Koelemeijer

Verhalenconferentie_2009_Uitnodiging.pdf Verhalenconferentie_2009_Uitnodiging.pdf
Size : 0.124 Kb
Type : pdf
Verhalenconferentie_2009_Opening.pdf Verhalenconferentie_2009_Opening.pdf
Size : 0.505 Kb
Type : pdf
Verhalenconferentie_2009_Inleiding.pdf Verhalenconferentie_2009_Inleiding.pdf
Size : 0.621 Kb
Type : pdf

Verhalenconferentie in beeld

 


PRIMO nh beheert de website 'Noord-Holland vertelt' in opdracht van de Provincie Noord-Holland.