Platform Levensverhalen

 
 

Nieuws   &   Publicaties

Klik HIER voor Nieuwsbrieven, Video's en Publicaties

 
16 januari 2020 -  Op 9 maart 2020 in Amersfoort: netwerkdag en verteltheater.
Bekijk het programma HIER.

Ben jij organisator of deelnemer van een initiatief waar het draait om delen van verhalen?
Of wil jij weten hoe je dit kunt organiseren?
Wil je ideeën opdoen voor een levendige groep of prikkelende thema's? Kom naar Amersfoort op maandag 9 maart 2020, 13 - 16.30 uur. Veel aandacht voor de praktijk, ervaringen delen.
Kosten
: vrijwilligers betalen euro 12.50 p.p.
Theatergroep TOM speelt deze middag de voorstelling LEEF-Tijd. Met herkenbare thema's, zo te gebruiken in een verhalengroep of gespreks-kring. Een vertelling die ons laat lachen én een gevoelige snaar raakt.
 
15 januari 2020  -   Binnenkort in Sassenheim. Middagprogramma: introductie op Begeleiden van verhalengroepen.

Donderdag 20 februari 2020
Van 13.30 - 16.30 uur.

Of telefonisch: 0252 - 231 805.

Inwoners van gemeente Teylingen kunnen kosteloos meedoen. Deze activiteit is mede mogelijk door een bijdrage van Oranje Fonds en KNR Projecten in Nederland.

 
17 september 2019 -  Vacature ondernemende projectleider (zzp) - Wil jij ook dat meer ouderen hun levenservaring en verhalen kunnen delen? Ben jij een ZZP'er type ondernemende teamplayer die het voortouw neemt? Lees onze oproep. U kunt niet meer reageren.
 
22 augustus 2019 -  Inschrijven voor workshop Creatieve werkvormen op 17 oktober
Op verzoek van velen in de herhaling:
Tineke Feijen daagt jou uit, ga aan de slag met creatieve werkvormen en ontdek hoe ver-beelding bijdraagt aan vertellen en aan een rijke oogst verhalen.
Datum/Plaats: 17 oktober, 13.30u in Utrecht. Lees meer >>>
 
6 februari 2019 -  Felicitaties voor trainees!
Vandaag sloten we in Leiden in vrolijke stemming de training 'Organiseren en begeleiden Verhalengroepen' af. Felicitaties en een certificaat voor negen deelnemers. Zij gaan aan de slag met een verhalengroep of -project in onder andere Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Pijnacker-Nootdorp, Spijkenisse en Geldermalsen.
 
31 januari 2019 -  Spel Sharing Stories wint Richard Hooglandprijs Gerdi Keeler en Willem Brouwer, drijvende krachten achter Centrum Sociaal Vitaal, hebben een spel gemaakt. Ouderen die zich eenzaam voelen krijgen hiermee op speelse wijze de gelegenheid om positieve ervaringen van hun leven met anderen te delen. Uit 39 inzendingen koos de jury van het Richard Hooglandfonds twee winnaars, waaronder Sharing Stories. Met het geldbedrag worden spelkoffers gedrukt en trainingen voor spelleiders ontwikkeld en aangeboden. Meer informatie bij Gerdi Keeler via Centrum Sociaal Vitaal.
Bekijk de video 'Reis naar ooit'.
Het spel is te koop of te leen.
 
18 januari 2019 -  NIEUW!  Workshop Creatieve werkvormen voor aanjagen vertellen
Tineke Feijen daagt jou uit: ga aan de slag met creatieve werkvormen en ontdek hoe ver-beelding
bijdraagt aan vertellen en aan een rijke oogst verhalen.
Datum/Plaats: 14 maart, 13.30u in Utrecht.
Meer over programma, voor wie en kosten.
 
18 december 2018 - Fijne feestdagen! Bestuur en team wensen u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.
Lees onze december nieuwsbrief: met gastblogger Tineke Feijen; gratis afbeelding De levensboom; bestuur zoekt versterking; en meer.
 
28 november 2018 - Het woord is aan de ouderen.  Inzicht krijgen in wat ouderen nodig hebben, door hen zelf aan het woord te laten over hun leven. Dat is het doel van gesprekken met ouderen in Emmen, Veenendaal en Rotterdam. Zij vertellen over dagelijkse dingen. Wat hebben zij nodig om gezond ouder te worden? En wat doen professionals met deze inzichten? Bekijk het filmpje en luister en lees verder op: ouderenaanhetwoord.wordpress.com
 
1 november 2018 - St. ZIJN Goeree Overflakkee en Platform Levensverhalen gaan samenwerken. Op dit prachtige voormalige eiland wil St. ZIJN verhalengroepen starten. Begeleid door vrijwilligers. Om zo meer betekenisvolle contacten te stimuleren. Platform Levensverhalen is gevraagd vrijwilligers op weg te helpen met een training. We starten op 1 februari met een inspiratiemiddag. Informatie bij Carla Vermeulen, St. ZIJN.
mail: c.vermeulen@zijngo.nl
 
19 oktober 2018 - In Hilversum creatief aan de slag met memoires. Via tekenen, voorlezen, schrijven, fotograferen, boetseren en nog meer creatieve werkvormen gaan senioren aan de slag met hun memoires en levensverhalen. Verbeelden en vertellen. Acht bijeenkomsten. Informatie bij Ellen Sterkenburg. lechaim.e@gmail.com.
http://senver.nl/memories


 
14 oktober 2018 - Je kunt nog inschrijven voor de training.  Start: 31 oktober, in Leiden. Bekijk hier de flyer
Laat de verhalen van ouderen klinken en blinken! Wil je weten hoe?  Begeleiden kun je leren in onze praktische training.  Je gaat aan de slag met je eigen plan voor een verhalengroep of vertelproject in jouw buurt, stad of dorp. En je oefent in het begeleiden van verhalende gesprekken.  Voor professionals én voor ondernemende vitale senioren die hun tijd en talenten willen inzetten voor ouderen via zinvol vrijwilligerswerk. Lees meer over programma, data, kosten en locatie
 
12 oktober 2018 - Eenzaamheid lokaal aanpakken? Voorbeeldprojecten in handreiking. Voor iedereen die in stad of dorp eenzaamheid wil aanpakken, is er nu de geactualiseerde handreiking Lokale aanpak van eenzaamheid. Een handige publicatie die inzicht geeft in Wat is eenzaamheid; nut en noodzaak van samenwerken; een stappenplan; tips om lokale samenwerking tot een succes te maken; en tal van voorbeeldprojecten. Verhalengroepen met ouderen staan genoemd op pagina 40. 
Deze handreiking is als pdf te vinden op samentegeneenzaamheid.nl
 
30 september 2018 - Inspiratiebijeenkomst in Leiden. Bekijk hier het beeldverslag van deze geslaagde middag.
De presentaties van initiatiefnemers die lokaal ouderen uitnodigen aan Verhalen-tafels en verhalengroepen kregen luid applaus. 'Het enthousiasme spat ervan af'. 

 
7 september 2018 - Inspiratie opdoen over verhalen delen met ouderen in een groep? Bekijk de sfeerimpressie in dit filmpje. Op 28 september ben je welkom in Leiden. Informatie, inspiratie, ontmoeting met praktijkmensen. Bekijk de flyer en meld u aan. 
 
6 augustus 2018 - Bibliotheek of museum: fijne plek voor delen van verhalen. Verhalentafel is een laagdrempelige activiteit. Sybil van Dam werkt graag samen met de bibliotheek of een streekmuseum. Op de foto verhalentafel in Haarlemmermeer museum De Cruquis. 
 
9 juli 2018 -  Uitnodiging voor inspiratiebijeenkomst in Leiden.  Vraag je je af wat er meer gedaan kan worden met het eigen verhaal van mensen, verhalen van ouderen voorop? Wil jij leren hoe je kunt werken met persoonlijke verhalen en herinneringen in een groep? Kom op 28 september naar Leiden. Bekijk hier het programma
 
19 juni 2018 -  Stimuleer betekenisvolle contacten, start een verhalengroep!  Het Sociaal Cultureel Planbureau deed onderzoek naar eenzaamheid bij drie kwetsbare groepen: verpleeghuisbewoners, ouderen en mensen die zich melden bij de Wmo. 

Het goede nieuws: de individuele kans op eenzaamheid onder ouderen daalt. Maar het aantal ouderen groeit. De belangrijkste risico's op eenzaamheid - verlies van partner en van gezondheid - zijn niet te voorkomen. 
 
Volgens de onderzoekers is het zinvol om interventies te promoten waarbij het draait om verbinding en het leggen van betekenisvolle contacten. Laat dit nu precies de bedoeling zijn van een Vertelgroep, Verhalentafel of seniorenkring.  

 
1 juni 2018 -  Hoera! Weer acht mensen die verhalengroepen gaan begeleiden! In Utrecht zwaaiden we de verse trainees uit. Verhalengroepen zijn gestart of in voorbereiding in De Wijk, het Gooi, Ede, Zutphen, Hoogland, Nijmegen, Zoetermeer. 
 
 
24 mei 2018 -  Methodiekengids vol culturele en kunstzinnige interventies  Luisteren naar elkaar, verhalen delen over het leven: dit is de oervorm van vertelkunst! Platform Levensverhalen promoot Verhalengroepen met ouderen als laagdrempelige, kunstzinnige activiteit. Gemotiveerde vrijwilligers zijn de motor voor het starten en begeleiden van Vertelinitiatieven met ouderen. Bekijk Methodiekengids, kunstzinnige en culturele bagage voor vrijwilligers. Een uitgave van LKCA en NOV, 2018. 
 
 
10 mei 2018 -  Vertellen als bron voor kunstzinnige activiteiten  Bewoners van woonzorgcentrum Groenhuysen in Roosendaal doen mee aan het project Tijd van je leven. Op de eerste dag gaan ouderen en kunstenaars met elkaar in gesprek. De verhalen die de ouderen vertellen zijn de opmaat voor kunstvormen als muziek, textiel, theater, poëzie. In 2017 leidde dit onder andere tot een theatervoorstelling over verlangen naar meedoen: eenzaamheid te lijf? Maak een vertelvoorstelling
 
 
24 april 2018 -  Bibliotheek is fijne plek voor Verhalengroep
Steeds meer bibliotheeklocaties zoeken aansluiting bij wat er gaande is in de wijk of het dorp. Bibliotheken profileren zich graag als 'publieke huiskamer', een aangename plek voor ontmoeten, leren, met elkaar in gesprek. Bijvoorbeeld in bibliotheek Hillegom, waar de bibliotheek samenwerkt met de Vereniging KBO, Hillegom. In het zomerprogramma een Verhalentafel en muzikale lunch

De Raad voor Cultuur pleit in haar recente rapport De daad bij het woord voor een fijnmazig netwerk van bibliotheeklocaties. 

Verhalentafels in de bibliotheken van Driebergen en Maarn
Foto: Gerdi Keeler, www.sociaalvitaal.nl
 
17 april 2018 -  Mieke Aalderink en de Verhalentafel Nuland Verhalengroepen met ouderen zijn er in allerlei soorten en maten. In Nuland verleidt Mieke Aalderink een groep van tien ouderen om hun verhaal te delen aan de Verhalentafel. Mieke geeft een inkijkje in hoe zij dit doet in de rubriek Uitgelicht.
 
27 maart 2018 -  Grote belangstelling bij workshop 'Helpt het delen van levensverhalen bij eenzaamheid?'
Tijdens de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Coalitie Erbij verzorgde Anita Blijdorp namens Platform Levensverhalen een goed bezochte workshop. De deelnemers waren unaniem: Ja, het helpt om eenzaamheid terug te dringen of te voorkómen als mensen hun verhalen kunnen delen. Download hier onze presentatie.  
 
 
19 maart 2018 - Vertellen voor levenslust. Verhalengroepen van ouderen dragen bij aan plezier, gehoord worden en zinvol contact. Vertellen voor levenslust! Ellen Sterkenburg (Hilversum) zegt: 'Ik zie de mensen opbloeien'. Tip van Ellen: laat je verrassen door de verhalen van wat mensen allemaal hebben meegemaakt.
 
7 maart 2018 - Wij vroegen Ellen Sterkenburg​, Gerdi Keeler​ en Esther Kornalijnslijper​: Hoe doet jij dit, begeleiden van een gesprek in een verhalengroep met ouderen? Hoe zorg je voor prettige en oprechte nieuwsgierigheid naar elkaar? Tip van Gerdi: 'kijk goed naar wat jouw vraag teweeg brengt, begin klein.'  Bekijk de video (2 min.)
https://youtu.be/1dTJxlr6ttk

volg Gerdi Keeler en de verhalentafels in Maarn en Driebergen
 
12 januari 2018 - Over welke onderwerpen gaat het in een verhalengroep?
 Seniorenkring Wijk zet de thema's van het afgelopen jaar op een rij. Handig en inspirerend voor wie op zoek is naar onderwerpen voor de eigen verhalengroep.
Open de pdf hiernaast. Bekijk meer jaarverslagen mét onderwerpenlijst, scroll naar 'Wijk aan Zee'. 
Jaarverslag 2017 mét onderwerpenlijst van Seniorenkring Wijk aan Zee. 

 
December 2017 - Inspiratiemiddag in Amersfoort, 31 januari 2018 
 
De belangstelling voor onze methodische 
aanpak blijft onverminderd groot: ouderen wisselen eigen kennis en ervaring uit in de seniorenkring of verhalengroep. Op 31 januari kunt u luisteren, kijken en ervaren hoe u het gesprek rond het eigen verhaal als methodiek kunt inzetten.
Dit keer in de Bergkerk te Amersfoort. Bekijk het programma en meldt u aan
ps. Om 13.45 uur, een verhalenronde XL door Esther Kornalijnslijper. 
 
Oktober 2017 - (G)Oud voor de buurt! start op 16 oktober. Als voorproefje zijn we in Utrecht op 17 oktober en in Zoetermeer op 28 oktober met workshops over Werken met het eigen verhaal, hoe doe je dit?

 
8 september 2017 - Verhalenkringen en vertelgroepen van start in Alkmaar, Amersfoort, Hilversum, Driebergen, Nuland... en op nog meer plekken. In september en oktober gaan de vertelkringen, de verhalentafels en seniorenkringen weer van start met een nieuwe serie bijeenkomsten. Ook nieuwe initiatieven melden zich aan. Bekijk De Praktijk
 
18 augustus  2017 -  Voorbereiding nieuwe serie trainingen.  De fondsenwerving voor (G)Oud in de Buurt!2! verloopt voorspoedig. Wij hopen op 15 oktober te starten met een nieuwe serie inspiratiedagen en trainingen-open-inschrijving. Belangstellenden kunnen zich aanmelden.
 
 
11 augustus  2017 -  De kunst van verbinding. Dit is de titel van het Nationaal Eenzaamheid Congres op 21 september in Amsterdam. Deze dag is ook de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid van 21 september - 1 oktober. Lees meer

 
 
23 juni  2017 -  Woonomgeving steeds belangrijker voor ouderen. Ouderen wonen steeds langer zelfstandig met minder professionele ondersteuning. Hierdoor wordt de buurt belangrijker voor hun kwaliteit van leven. Platform 31 en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceren het magazine ‘Oud worden in Nederland’. Daarin staat de relatie tussen ouderen en hun woonomgeving centraal. Onderzoeksresultaten en verhalen uit Rotterdam, Nieuwegein en het Drentse dorpje Zwiggelte. U kunt het magazine gratis downloaden
 
12 mei 2017 -  Verhalengroepen verdiepen en uitbreiden. Vandaag is de kick-off van het Groeiprogramma 4, het coachingstraject waar onze projectleider Anita Blijdorp aan deelneemt, voorlopig tot maart 2018. Platform Levensverhalen krijgt zo de kans om de beoogde groei en de verdieping van het concept Vertelkringen goed te doordenken en experimenten uit te voeren.
 
1 mei 2017 -  Kom erbij! De Week tegen Eenzaamheid 2017 is dit jaar van 21 september tot en met 1 oktober. Deze week is een uitgelezen moment om Vertelkringen en Verhalentafels met ouderen onder de aandacht te brengen. Een vertelkring is immers een prachtige activiteit rond ontmoeting, verdieping en zingeving voor, met en door ouderen? Een krachtig recept tegen eenzaamheid. 
Hoe kunt u de vertelkring nog meer promoten? Door uw kring in september in de etalage te zetten als een Kom Erbij-concept. Hierbij zijn
3 V’s het uitgangspunt: sociale contacten Verbreden, Verdiepen en Verduurzamen. Meer over het organiseren van een Kom Erbij! activiteit
Onze VoorzitterTineke Koopman, coördineert als beroepskracht De Week tegen Eenzaamheid. Je kunt haar bellen of mailen voor tips over Kom Erbij. 
E: t.koopman@coalitieerbij.nl  

T: 030 - 030 230 71 99
 
12 april 2017 -  Vertellen verrijkt je leven! Platform Levensverhalen verzorgt een workshop tijdens de activiteitendag voor bestuursleden van De Zonnebloem, afdeling Utrecht. In het vrijwilligersbestand van De Zonnebloem zit talent en is interesse voor organiseren van vertellen in groepsverband. 
 
1 april 2017 - (G)Oud voor de buurt! levert serie nieuwe vertelkringen op. Tussen oktober en april is door 12 trainees (de groep Zaandijk) hard gewerkt aan oriëntatie op en de start van nieuwe vertelkringen. In Amersfoort, Driebergen, Hilversum en Purmerend kunnen nu al senioren meedoen aan een vertelkring of verhalentafel. In Amsterdam Centrum-Oost is een verhalenlunchgroep-op-zondag gestart. 
In Alkmaar, Bergen, Nieuwegein zijn er dit voorjaar introductiebijeenkomsten. Hopelijk levert dit voldoende deelnemers op voor een echte start in september. Meer op De Praktijk
 
 
14 maart 2017 -  Binnenkort in Wormerveer: seniorenkring van start. Een langgekoesterde wens van senior inwoner Dick van Diepen gaat in vervulling, eind maart gaat de kring van start. Het opbouwwerk Wormerveer geeft een steuntje in de rug. 
 
3 maart 2017 -  Nieuwe Vertelkring 'Op verhaal komen'. In Purmerend is Marlou Leunis gestart met deze kring, voor en door acht ouderen van 80 - 94 jaar, bewoners van de flats van zelfstandig wonenden bij het woonzorgcomplex De Tiengemeenten. 
 
 
13 februari 2017 -  Certificaat voor 12 trainees. In een Zaans winters decor namen we afscheid van onze trainees. Met de Training Organiseren en begeleiden van vertelinitiatieven met ouderen   zullen zij vanaf nu het GOud voor Oud laten klinken in verhalentafels, seniorenkringen en vertelinitiatieven met ouderen in onder andere Nieuwegein, Amersfoort, Driebergen, Hilversum, Purmerend, Bergen, Alkmaar, Amsterdam. 
 
7 februari 2017 -  'Kijk anders naar ouderen.'
Hanne Laceulle, docent-onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek schreef in NRC een helder artikel waarom onze beeldvorming over ouderen en ouderdom aan verandering toe is. 'Kijk anders naar oudere mensen. Ze groeien nog.' Naar het artikel in NRC
Hanne Laceulle, Universiteit voor Humanistiek
Copyright foto: zorgethiek.nu

 
1 februari 2017 - Café van toen en nu  
Stella Speksnijder, begeleider van de verhalengroep Krimpen aan den IJssel, organiseert elke maand het Café van toen en nu. Voor iedereen die plezier heeft in het delen van verhalen en daarbij nieuwe mensen wil ontmoeten. Voor Stella is het delen van verhalen een prachtig middel voor verbinding tussen mensen en hun geschiedenis. 
 
11 januari 2017 -  Seniorenkring Wijk aan Zee: jaarverslag is inspiratiebron 
Het jaarverslag 2016 van deze langlopende seniorenkring biedt een inspirerende inkijk in het praktisch functioneren van deze vertelkring. Extra: lijst onderwerpen van de wekelijkse bijeenkomsten. Eerdere jaarverslagen mét onderwerpenlijst van de gesprekken vindt u bij De Praktijk van verhalengroepen
 
 
10 januari 2017 -  Ouderenfonds RCOAK lanceert nieuwe website  
Als uw project meer betekenis geeft aan het leven van ouderen en - binnen Amsterdam - andere kwetsbare groepen, ondersteunt dit fonds uw initiatief graag financieel.
 
31 december 2016 -  Wij wensen u een mooi nieuw jaar, met betekenisvolle ontmoetingen 
Platform Levensverhalen kan terugkijken op een rijk gevuld jaar. Nieuwe vertelinitiatieven met ouderen gingen van start in Brabant. Het Platform vierde haar 10-jarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst in Haarlem. Het bestuur wil in 2017 stappen zetten naar een sociale onderneming. Ons doel: nog meer verhalengroepen met, door en voor ouderen. Bekijk deze video
 
 
 
22 december 2016 -  Begeleid vertellen van levenservaring draagt bij aan welbevinden 
Onderzoeker Gerben Westerhof van het Levensverhalenlab, Universiteit Twente, gaf tijdens het symposium Levensverhalen in Tilburg een inspirerende lezing 'Levensverhaal en levenskunst'. Zijn stelling: onder begeleiding vertellen over je levenservaring draagt bij aan een positief welbevinden. 
 
12 december 2016 -  Pleidooi voor sterk wijkopbouwwerk 
Publicisten Pieter Hilhorst en Jos van der Lans houden een pleidooi voor (de terugkeer van) opbouwwerkers in sociale wijkteams. Wij zijn het hier van harte mee eens. Verhalengroepen en seniorenkringen als zelfstandige burgerinitiatieven van, voor en door ouderen kunnen makkelijker van de grond komen met steun van professionele opbouwwerkers. 

'
Collectief kijken blijkt blinde vlek 
van wijkteams' 
 
22 november 2016 -  Filantropie hoogleraar Schuyt: 'Maatschappelijk betrokken particulier initiatief is bezig aan gestage opmars'
Als er één land ter wereld verbondenheid kent, is het Nederland. Geen land kent zoveel stichtingen en verenigingen per hoofd van de bevolking. Jammer dat de nieuwe verkiezingsprogramma’s daar blind voor zijn, schrijft Prof. Dr. Theo Schuyt in NRC Handelsblad
Schuyt: 'Participeren? We doen niet anders in dit land.'
 
Utrecht, 4 november 2016 -  Hoe vertelinitiatieven met ouderen kunnen bijdragen aan zingeving.
Tijdens een workshop in de leergemeenschap Lokaal Samenwerken / Vroegsignalering voor Beter Oud worden lieten wij de deelnemers ervaren hoe het vertellen van verhalen bijdraagt aan zingeving. De middag startte met een inleiding door UvH hoogleraar Anja Machielse: ‘Empowerment van kwetsbare ouderen gaat altijd over zingeving.’ 


'Zingeving maakt ouderen sterker'
 
Zaandijk, 24 oktober 2016 -  De training is van start 
Twaalf deelnemers zijn vanaf vandaag aan de slag met het voorbereiden en organiseren van een eigen vertelinitiatief met en voor ouderen. Deelnemers komen onder andere uit Alkmaar, Bergen, Purmerend, Amsterdam, Hilversum en Culemborg. Meer over het programma. Deze training is een activiteit van ons project Goud voor de buurt! 

 
 
5 oktober 2016 -  Jubileumbijeenkomst in Haarlem trekt 45 bezoekers  
Bekijk het beeldverslag en lees de speech van Tineke Koopman, voorzitter Platform Levensverhalen. 
 
29 september 2016 -  Educatieve activiteiten helpen bij aanpak eenzaamheid ouderen 
Bij seniorenkringen en verhalengroepen draait het om informeel leren, nieuwe contacten opdoen, vergroten van eigenwaarde en zingeving. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat dit de precies de elementen zijn die eenzaamheid onder ouderen voorkómt of vermindert. Naar het infographic Wat werkt bij aanpak eenzaamheid ouderen?   
 
27 september 2016 -  Grote belangstelling voor inspiratiemiddag (G)Oud voor de buurt!
Per vandaag is de inschrijving gesloten. 

Heeft u deze middag gemist? Niet getreurd, in de 5-daagse training, start op 24 oktober, is nog volop plaats. Deze training is een activiteit van het project (G)Oud voor de buurt! 
Op 28 september vieren we ons 2e lustrum: Platform Levensverhalen bestaat 10 jaar! Meer over ons.
 
24 augustus 2016 - Welzijn Divers en Brabantzorg bieden concrete hulp bij opstarten van een Verhalentafel. Mieke Aalderink, initiatiefnemer en begeleider van een nieuwe Verhalentafel in Nuland is blij met de concrete steun bij het werven van deelnemers, ouderen 65-plus. Via uitleg over 'wat is een verhalentafel en voor wie is het bedoeld?' hebben o.a. KBO Nuland, praktijkondersteuners van huisartsen, vrijwillige ouderenadviseurs en activiteitenbegeleiders ouderen voorgedragen. Mieke heeft vervolgens de tien belangstellenden met een brief uitgenodigd, zij heeft de brief persoonlijk bezorgd. Deze aanpak heeft goed gewerkt: acht senioren komen vijf keer bij elkaar in de huiskamer van Het Martinushuis. Zowel zelfstandig wonende ouderen als bewoners van het Martinushuis doen mee. Als deze proef slaagt komt er zeker een vervolg. 
Info: mieke.verhalen@home.nl
Mieke Aalderink is professioneel verteller, het starten van een Verhalentafel met ouderen is een nieuw, spannend avontuur. Over het uitnodigen van ouderen: 'een persoonlijke aanpak werkt het beste'.  
 
27 juli 2016 - SESAM Academie brengt advies uit: 
'Verbeter functioneren platform'. Het opleiden voor de rol van begeleider van seniorenkringen en verhalentafels: hoe kan dit beter? Welk financieringsmodel leidt tot een steviger financiële basis voor de toekomst van Platform Levensverhalen? Met deze en andere vragen trokken twee SESAM-adviseurs erop uit. Een van de adviezen luidt: 'Bouw de platformfunctie verder uit'. Meer over het SESAM-rapport en toekomstideeën Platform.
 
30 juni 2016 - Platform Levensverhalen in de race voor Zorgvernieuwingsprijs 2016. Ons idee 'Verhaal aan tafel in Haarlemmermeer' is uit 162 inzendingen geselecteerd als vernieuwend idee voor betere zorg voor het welzijn van oudere migranten. Samen met partijen in de Haarlemmermeer werken we nu aan een voorstel waarin oudere migranten regelmatig met een gastgezin uit hun buurt boodschappen doen, koken en eten. De verhalen over hun culinaire tradities komen aan bod in het Grote Verhalendiner. We sturen ons plan in op 15 september. De prijsuitreiking is op 29 november.  
 
 
 
28 juni 2016 - Ouderen Wijk aan Zee zijn drie dagen 'gastvrij Europa'. Seniorenkring Wijk aan Zee ontvangt tussen 28 juni en 1 juli elf senioren uit partnerdorp Schachdorf Ströbeck. Thema: Europa, veranderende verhoudingen en de problematiek van vluchtelingen. Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning, verkennen van de streekgeschiedenis, samen eten en muziek maken. De Duitse gasten logeren bij leden van de seniorenkring. Info: j.c.dewildt@ziggo.nl
 
 

2 juni 2016 - Nieuwe vertelkringen van start in Brabant. In Goirle en Cromvoirt zijn nieuwe verhalentafels gestart. In Goirle schoven op 2 juni vijf deelnemers (75+) in de Wildacker aan tafel, de werving is nog in volle gang voor meer leden. Ine Sieben leidt de gesprekken en de Wmo werkgroep Goirle organiseert mee.
Jeannette van de Ven, lid van de werkgroep Sociaal Leven - IDOP Cromvoirt, is in mei al gestart met zes deelnemers. Ine en Jeannette hebben dit voorjaar de training gevolgd.  Ine: 'Wat een mooie impact heeft het verhalen vertellen'. 

 

6 juni  2016 - Platform Levensverhalen doet mee aan Zin in Zorg Festijn op 10 juni in Elspeet (conferentiehotel Mennorode). Lees hier ons aanbod presentaties, workshops, training & coaching, verteltheater en meer.  

 
 

18 mei 2016 - Start crowdfundingcampagne Generatieproeverijen. Jakob Stolk en Bert Kisjes vragen het publiek 10.000 euro bij elkaar brengen. Met dit bedrag kunnen zij op vele plekken in het land Generatieproeverijen organiseren. Jong en oud gaan aan tafel en bespreken tijdens een diner de waarde van contact tussen de generaties. Doneren kan tot 1 juli. facebookpagina generatieproeverij

Generatieproeverij.nl start crowdfundingcampagne op 18 mei 2016
 

13 mei 2016 - Proza in plaats van Prozac: Het delen van persoonlijke herinneringen in alledaagse gesprekken verbindt mensen. Want in een groep reflecteren op je leven helpt om nieuwe betekenis te geven aan het leven. Hierdoor hebben mensen weer het gevoel dat ze mee doen. Project Het Verhalenhuis doet precies wat Platform Levensverhalen al jaren promoot. Bekijk de uitzending van EenVandaag. 

 

12 mei 2016 - Start verhalentafel Zwanenburg - Halfweg. Haarlemmermeer is een vertelinitiatief met ouderen rijker. Catharina Schimmelpennink ontvangt vandaag de eerste belangstellenden uit het dubbeldorp Zwanenburg-Halfweg. De kring komt na de zomer wekelijks bij elkaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen via cmschimmelpennink@kpnplanet.nl

 

11 mei 2016 -  een mijlpaal vandaag, aan 14 deelnemers is een certificaat uitgereikt. Zij doen mee aan de Training Organiseren en begeleiden van vertelinitiatieven met ouderen. Binnenkort starten de trainees een eigen vertelinitiatief in Goirle; Den Bosch; Engelen; Heesch; gemeente Neerijnen; Apeldoorn; Nuland; Sint Oedenrode. In het najaar volgen meer initiatieven.

Stichting Platform Levensverhalen biedt training voor begeleiden vertelkringen met ouderen
 

28 april 2016 -  Uitgeester Vertelkring groot succes. Nog meer Uitgeester ouderen willen graag meedoen aan de verhalentafel. Vanaf september 2016 start een extra groep. Meer op: Programma 2016 2017 S.U.S. en Soos.  

Stichting Uitgeester Senioren organiseert Vertelkringen voor ouderen
 

9 maart 2016 -  Training Organiseren en begeleiden van vertelinitiatieven met ouderen is gestart. Veertien deelnemers ontwerpen tussen nu en herfst 2016 een eigen project. Heeft u de inschrijving gemist? Op 24 oktober start dezelfde training in Zaandijk. Vijf bijeenkomsten, coaching, intervisie. Programma, data en inschrijven op Activiteiten 

 

6 maart 2016 -  Uitnodiging boekpresentatie in de Grote Kerk Beverwijk. Jakob Stolk en Bert Kisjes vertellen u alles over hun experiment generaties met elkaar verbinden. In de brochure Rimpels2 leest u alles over de methode Generatieproeverij. Aanvang: 15 uur. 

Rimpels2 is voor 5 euro te koop bij De Grote Kerk Beverwijk. E-mail: grotekerkbeverwijk@gmail.com

Direct naar Generatieproeverij 

17 februari 2016 -  Inspiratiebijeenkomst in Den Bosch druk bezocht. 50 bezoekers konden vandaag genieten van de aftrap van het project (G)Oud voor de buurt. Direct naar beeldverslag; hand-out van de lezing Generaties begrijpen en verbinden; en de vijf presentaties over hoe ziet een vertelinitiatief met ouderen eruit? 

 

10 februari 2016 -  Levensverhalengroep Spoorbuurt Alkmaar is weer gestart; dit keer rond het thema Wonen in de Spoorbuurt. De belangstelling is groot. Volg ZorgIn en deze verhalengroep op facebookpagina ZorgInSpoorbuurt

 

21 januari 2016 -  Volg ons op facebook Platform Levensverhalen heeft vanaf vandaag een eigen profiel op facebook.
https://www.facebook.com/StichtingPlatformLevensverhalen Iedereen die mooie initiatieven rond de eigen levenservaring van mensen organiseert kan hier terecht. 

 

1 januari 2016 -  U kunt weer inschrijven!    
Op 17 februari 2016 bent u van harte welkom in Den Bosch op een inspiratiemiddag Organiseren en begeleiden van vertelinitiatieven met senioren. Meer over programma en aanmelden

             

NIEUW PROJECT:

 

24 oktober Badhoevedorp ons jonge dorp is vandaag gepresenteerd. Dit boek is een verzameling verhalen van deelnemers aan Verhalentafel Badhoevedorp. Opgetekend en uitgegeven door Sybil van Dam. Meer op www.sybilvandam.nl

 

1 oktober -  Stichting Uitgeester Senioren start een Vertelkring. Aangestoken door de positieve ervaringen van kringen uit de regio (Wijk aan Zee, Beverwijk, Castricum, Alkmaar) heeft de SUS nu ook een vertelkring voor en door senioren. Gespreksleiding is in handen van de bekende Uitgeester Henk Beentjes. De groep komt bij elkaar in dorpshuis De Zwaan.

 

30 september - Onze digitale nieuwsbrief,
nummer 5,
 is vandaag verschenen! 

 
 

24 september 'De Verhalentafel is mijn handelsmerk'. Sybil van Dam vertelt in nieuwe rubriek UITGELICHT hoe zij ouderen in Haarlemmermeer om tafel krijgt. 

 

1 september Alle jaren tellen. Bent u betrokken bij een initiatief dat vitale en/of kwetsbare ouderen betrekt bij de samenleving? Oranje Fonds stelt tot 9 oktober 2015 extra budget beschikbaar. Wellicht kom u in aanmerking voor een financiële bijdrage. Lees meer op de website van Oranje Fonds.

 

30 augustus Generatieproeverij in Grote Kerk Beverwijk. Hoe interesseer je dertigers voor de levenservaring van 80-plus? In Beverwijk bedachten ze een generatieproeverij, een heerlijke maaltijd en een goed gesprek ineen. Lees verder op de site van de Grote Kerk Beverwijk

 

16 augustus Project LEEF-Tijd start op 25 augustus een nieuw seizoen met De batiks van Nesje. Kom in Anna Paulowna luisteren naar Liesje de Leeuw en de verhalen die schuilgaan achter oude sarongs en ander Indisch textiel. Meer informatie op Nieuw Bouwlust

 

5 juli - Seniorenkring Wijk aan Zee bestaat 10 jaar!  Vier deze mijlpaal mee op zondag 5 juli,
14 uur in Café de Zon, Wijk aan Zee. Op speelse wijze doen we verslag van onze gesprekken in het afgelopen jaar. In kleine groepen kun je meebeleven en meepraten. Voor iedereen die houdt van verhalen over het echte leven.
 

 

20 mei Cinema Senior Award maakt nominaties bekend.  Onze film Begeleiders van vertelprojecten aan het woord is te zien bij de inzendingen voor Cinema Senior Award: een wedstrijd voor korte inspirerende films over kunst en kracht van ouderen. De prijsuitreiking is op 16 juni 2015. 

 

28 maart - Roetz publiceert biografie Bert Kisjes 

Een Nieuwe Tijd. Zo heet het boek over Bert Kisjes, initiatiefnemer van de seniorenkring Wijk aan Zee en tal van andere aanstekelijke activiteiten en projecten. 28 maart tussen 15 en 18 uur viert Roetz de boekpresentatie met muziek, sprekers en een maaltijd. Meer op roetz.nl
 

25 maart Stichting Levensverhalen doet mee aan Parade Vitok in Den Haag
Inspiratie, projectideeën en praktische tips voor iedereen die zich inzet voor de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen en daarin een belangrijke kans ziet voor vitale senioren. Klik hier voor de lessen van het Vitok-programma

 
 

21 maart Samen Vrijheid, 70 jaar vrede, is het nieuwste boek van de verhalentafel Zwaanshoek. De groep heeft een seizoen lang stilgestaan bij de betekenis van 70 jaar vrede. 'Vrijheid is een heel divers onderwerp', zegt samensteller van het boek Sybil van Dam, 'het was een voorrecht hierover met de mensen aan de Verhalentafel te praten.' 

Copyright foto: Nico Dorrestein 

 

1 maart Effe Buurte, een voorstelling van Verhalengroep Oud-Castricum komt opnieuw op de planken. Op zondag 1 maart herleven oude tijden via de verhalen, liedjes en sketches over Klompenbuurt, Schoolstraat en meer. Info bij stichting welzijn castricum

 
 

9 februari 2015 - Wat kunnen we leren van het langlopende initiatief Seniorenkring Wijk aan Zee? Met die vraag gaf gemeente Beverwijk opdracht tot onderzoek. De aanpak van deze vertelkring én de lessen voor betere (in)formele zorg op buurt- of dorpsniveau staan opgetekend in het rapport 'Zelfwerkzaamheid is niet hetzelfde als zelfredzaamheid'.

 

25 januari 2015 - Presentatie Rimpels in Grote Kerk Beverwijk. De oogst van de tentoonstelling Rimpels die in juli en augustus 2014 te zien was in Wijk aan Zee, is gebundeld in het IJmonder magazine Roetz. Voor iedereen die de herwaardering van ouderdom aan het hart gaat: zondag 25 januari, 16.30 uur, kerkstraat 37. Info: roetz.nl en grotekerkbeverwijk.nl

Copyright foto: Martin Cuchánek.   

 

7 januari 2015 - Stichting ZorgIn start met levensverhalengroep. De Spoorbuurt in Alkmaar heeft een kleurrijke geschiedenis. Bewoners - oud en nieuw - hebben veel meegemaakt en  ZorgIn vindt het belangrijk dat mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten rond de persoonlijke ervaringen en verhalen met de buurt. Lees het persbericht >>>. 

Spoorbuurt Alkmaar in 1975
Bron: Regionaal Archief Alkmaar. 

Lees het verhaal hoe de Alkmaarse Spoorbuurt behouden bleef

 

19 december Laag land: Haarlemmermeerders vertellen, zo heet de nieuwste bundel verhalen opgetekend door Sybil van Dam. Verhalen van polderbewoners die elke dinsdagochtend aanschuiven aan de Verhalentafel in Historisch Museum Haarlemmermeer. Informatie en bestellen bij Sybil van Dam. 

 

4 november 2014
Afscheid Jan Pieter Bart als begeleider van Verhalentafel Badhoevedorp.

(Oud-)deelnemers bedanken Jan Pieter (vooraan, in gestreepte trui) voor zijn jarenlange inzet als gespreksleider.

 

30 oktober Training Organiseren en begeleiden van verhalenprojecten op 3 november van start. 15 deelnemers nemen de uitdaging aan en ontwerpen tussen november 2014 en februari 2015 hun eigen verhalenproject. Bekijk het programma.

 

1 oktober Effe Buurte, zo heet de nieuwste voorstelling van Verhalengroep Oud-Castricum. Op 16 november herleven oude tijden van de Schoolstraat, de Klompenbuurt. Informatie en aanmelden via Stichting Welzijn Castricum.

 

17 september -  Grote belangstelling voor inspiratiemiddag De kracht van ervaring. Extra stoelen worden aangesleept voor de inspiratiemiddag op 2 oktober. De belangstelling is groter dan het aantal plaatsen. Per vandaag is de inschrijving gesloten. In de training die start op 3 november, is nog volop plaats. 

 

1 september - Reliëf organiseert dag over werken met levensverhalen in de zorg. Werkt u in de zorg? En wilt u meer weten over methodieken, onderzoek en de praktijk van werken met levensverhalen in zorg en welzijn? Op 9 oktober bent u welkom in Elspeet (Gelderland). Naar Programma en aanmelden

 

25 augustus - Columns Bert Kisjes op website Tjechisch Centrum. 
Voor het Noordhollands Dagblad deed Bert Kisjes vier weken lang verslag van zijn bevindingen over de vraag Wat voegt ouderdom toe aan je leven? 

Klik op het krantenbericht hiernaast. 

Copyright artikel: Jouri Bakker, NHD editie Kennemerland.  

 

9 juli Tentoonstellng Rimpels: ode aan ouderdom. Cultureel Dorp van Europa Wijk aan Zee nodigt de Tjechische fotograaf Martin Suchánek uit om zijn portretten van Praagse ouderen te exposeren in Dorpshuis De Morriaan. Periode: 19 juli tot 16 augustus. Meer over Rimpels en het project Kroon op je leven

Copyright foto: Martin Suchánek 

 

12 juni Hoe wilt u oud worden?
Met deze vraag nodigt ThuisLab honderd Noord-Hollanders uit om een huiskamergesprek te voeren. Wie zorgt er voor jou? Voor wie zorg jij? Hoe kunnen we de ouderenzorg zelf beter organiseren?  Naar de website van Thuislab.nu 

 

3 juni Goed oud worden? Hoe doe je dat? En welke rol spelen de verhalen die wij elkaar vertellen daarbij? Prof. Dr. Jan Baars, auteur van Het nieuwe ouder worden, komt op 2 oktober spreken op de inspiratiebijeenkomst in Zaandam.

 

21 mei - De Kracht van ervaring van start. Dit nieuwste project van Stichting Levensverhalen past naadloos in nieuwe kijk op ouderenzorg.
Lees het persbericht

 

1 april - Dat schrijven we op! Verhalentafel Badhoevedorp nodigt Sybil van Dam uit om in de maanden april tot en met juni aan te schuiven voor het optekenen van de verhalen. De groep gaat op zoek naar geld om de verhalen in boekvorm uit te geven. Informatie bij Sybil van Dam.

 

30 maart 2014 - project LEEF-tijd in Anna Paulowna pakt de handschoen op. Ineke de Morée nodigt op vier woensdagen in maart/april belangstellenden uit om mee te praten over de vraag Wat voegt ouderdom toe aan je leven? Lees hier het volledige bericht op de site Nieuw Bouwlust. 

 

15 maart 2014 - Verhalentafel Zwaanshoek presenteert het boek Trotse Dorpen. Een bundel met herinneringen en verhalen van inwoners uit Zwaanshoek, Beinsdorp, Cruquius, Vijfhuizen. Feestelijke presentatie op 22 maart om 14 uur in dorpshuis Oase, Zwaanshoek. Meer over Verhalentafel Zwaanshoek.  

 

2 januari 2014 - Stichting Ajuin brengt op 16 januari in Den Oever de voorstelling Leef-tijd. Elf Texelse dames - van 66 tot 82 jaar - spelen scenes uit hun eigen leven. Niet zomaar wat stukjes over vroeger. Maar verhalen over wat de vrouwen zelf hebben meegemaakt. Boeiend, ontroerend, leerzaam voor jong en oud. Meer over Leef-tijd en stichting Ajuin.

 

december 2013 - Lang leve kunst wil ouderen (65+) actief laten deelnemen aan cultuur. Op 14 januari 2014 start bij Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK de aanvraagprocedure voor projecten waarin senioren zelf aan kunst en cultuur (mee)doen. Meer over Lang leve kunst

 

18 juni 2013 - Publieke én private partijen ondertekenden het convenant Ouderen en cultuur. De ondertekening vormt de start van het meerjarenprogramma dat cultuurparticipatie door ouderen (65+) wil bevorderen. Cultuurparticipatie heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen. Meer over Convenant Ouderen en Cultuur

 

22 mei 2013 - Met een groot hart en heel veel geduld is de titel van een jubileumuitgave van de Amsterdamse migrantenorganisatie CABO. 

Reza, Sevji, Fatima, Antonio, Munavera en Vera vertellen over hun leven en hun vrijwilligerswerk met Amsterdamse oudere migranten. Afke van Aalderen hielp bij het samenstellen van de verhalen. Anne van Delft regisseerde de voorstelling en Marja Weers maakte een muzikale bijdrage. 

Info: CABO Amsterdam. 

 
 
 
 
 
 
 

  Home     |     Nieuws     |     Activiteiten     |      De Praktijk      |      Publicaties    |     Over ons     |     Contact

   noordhollandvertelt@gmail.com    |    06 133 054 03    |     secretariaat Kinkerstraat 330-1    |   1053 GD Amsterdam    |   KvK 34317875 


© 2010-2014  -  Alle rechten voorbehouden aan Stichting Platform Levensverhalen.